|
Det danske artilleri i Varde skal have nye haubitser. 400 millioner kroner er afsat i forsvarsforliget. Men inden man jubler på artillerikasernen i Varde over udsigten til nyt isenkram, bør man slå koldt vand i blodet.
Intet er nemlig givet, mener ekspert:
- Det er sådan altid med forsvarets materielindkøb, at man først kan være sikker på at materiellet bliver indkøbt, når det står i kasernegården, siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor på Center for Militære Studier på Københavns Universitet, til DR nyheder.
De gamle selvkørende haubitser, M109, er ved at have udtjent deres værnepligt efter 47 års tjeneste. Derfor har alle partierne på Christiansborg, på nær Enhedslisten, besluttet at indkøbe en erstatning og afsat 400 millioner kroner i forsvarsforliget.
Usikkerheden omkring dette køb er især stor, da Forsvaret står over for besparelser på 3 milliarder kroner årligt. Og samtidig skal politikerne tage stilling til om eller hvordan de fungerende F-16 fly skal afløses.
- Det er sådan, at Forsvaret skal spare. Alle ved, at der skal spares 10-15 procent af budgettet. Derfor er alle beslutninger, som ikke allerede er indkøbt, principielt nogen man kan gøre om, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Hans Christian Thoning: Indkøbet står ved magt
Medlem af Folketingets Forsvarsudvalg, Hans Christian Thoning fra Oksbøl er uenig i, at der er usikkerhed om indkøbet af erstatningen. Han mener, at nye haubitser er en nødvendighed også selvom de gamle haubitser aldrig har været i kamp:
- Artilleriet er medvirkende til at gøre en forskel, og det vil det også gøre fremtiden. Så længe det står i forligsteksten, så er det gældende, siger han til dr.dk.
|