|
Fløjbatteriet er det eneste skydende artilleri. Det er en stående enhed bemandet med fast personel, hvilket stiller store krav til den enkelte soldat.
Organisation
Fløjbatteriet består på nuværende tidspunkt, december 2010, af:
- 2 x Halvbatterier (HBT), 6 x Pjecer af typen selvkørende 155 mm Haubits M109A3
- 1 x Målersektion (ML SEK), 2 x GD 240
- 1 x Skydecentralsektion (SKC SEK), 2 x panerede mandskabsvogne af typen PMV G3 og en ordonnans GD 240
- 1 x Kommandodeling (KDO DEL) med underlagt forsyning og vedligeholdelses- sektion (FS/VEDL SEK), herunder lastvogne af typerne IVECO, MAN 8, MAN HX samt GD 240
- 1 x Observationstrop (O - Trop), herunder 2 x GD 240 og 6 x PMV G3
Efter igangværende forligsimplementering vil Fløjbatteriet også bestå af let og tung morter (LMT og TMT). Disse morterer anvendes fra februar 2011 i Afghanistan, hvor de vil indgå i det samlede artilleribidrag.
Opgaver
Fløjbatteriet primære opgave er at støtte under skarpskydninger. Batteriet støtter det personel der skal til ISAF (Missionen i Afghanistan) med det formål at klargøre dem til udsendelse.
Fløjbatteriet skal i den forbindelse også videreuddanne og vedligeholde egne færdigheder inden for skyts- og observationstjenesten.
Sekundært støtter batteriet også det personel, som er på våbenkursus ved Hærens Ildstøtteskole.
Den daglige tjeneste i BT gennemføres med fokus på at vedligeholde og videreudvikle den enkelte soldats almene færdigheder.
Fløjbatteriet har også den fornemme ære at skyde salut fra Kronborg i forbindelse med særlige begivenheder i kongehuset. Dette er et hverv, som Fløjbatteriet vægter meget højt og det er en stor ære som feltartillerist, at få lov til at deltage i salutafgivning.
Motivation
Fløjbatteriet er en stående enhed bemandet med fast personel, hvilket stiller store krav til den enkelte soldat, men dette giver også mange muligheder i forhold at udvikle sig selv både i form af kurser og relevante udsendelser i internationale operationer.
Alt i alt er Fløjbatteriet en travl enhed, med sundt gå på mod og en evne til at løse alle de opgaver, der bliver kastet efter os. Professionalisme, fleksibilitet og god tone er i højsædet.
Fløjbatteriet er ydermere det eneste skydende artilleri i Danmark og derfor det helt rigtige sted at være, når man vil gøre tjeneste ved Danske Artilleriregiment.
Historie
Hærens Fløjbatteri kan dateres tilbage til år 1767, hvor daværende batterichef var generalmajor Prins Carl af Hassen-Cassel. Batteriet havde fra Prins Carls tid og frem til starten af 1900-tallet haft tradition for at blive benævnt med batterichefens navn, hvorefter Hærens Fløjbatteri blev batteriets officielle navn. Denne tradition har medført, at batteriets 6 pjecer har været opkaldt efter de første 6 batterichefer, en tradition som desværre gik tabt først i 1990´erne, men som Fløjbatteriet anno 2010 har genindført.
De 6 pjecer har følgende navne:
- 1 kanon, Prins Carl
- 2 kanon, Meier
- 3 kanon, d´Aubert
- 4 kanon, Stricher
- 5 kanon, Mecklenburg
- 6 kanon, Bauditz
Betegnelsen Hærens Fløjbatteri relateres til ældre tiders paradeopstilling af artilleriet hvor 1. batteri var placeret på højre som 1. batteri i 1. Artilleriafdeling. Dette har ligeledes medfødt batteriets motto, som er "Fløjbatteriet sætter standarden", da alle andre batterier retter ind efter batteriet på fløjen.
Fløjbatteriets kvartermærke præges af en hestespore. Dette skyldes, at Fløjbatteriet var hærens sidste hestetrukne batteri, en ting vi er meget stolte af.
|