Konservative klar til store omlægninger



"Mange forsvarspositive lever i den forestilling, at hvert land og hvert værn skal kunne klare alle typer af opgaver. Men det er der ikke behov for, og det er der heller ikke økonomi til"
Helge Adam Møller (K) 

ons. 12. mar. 2003


Kilde: Berlingske.


Store dele af forsvarets krigsstyrke skal nedlægges og erstattes med færre, men mere mobile og slagkraftige enheder, foreslår de Konservative. Bred enighed om ny analyse af kravene til fremtidens forsvar.

Farvel til Danske Division, der udgør størstedelen af Danmarks traditionelle invasionsforsvar.
     Divisionen skal skæres til en tredjedel, til brigadestørrelse på 6.000-7.000 mand, som til gengæld skal kunne flytte sig.
     Sådan lyder en del af de konservatives oplæg til nyt forsvarsforlig, som folketingsgruppen godkendte i går forud for Folketingets debat om fremtidens forsvar i aftes.
     Debatten stod på tingets dagsorden ud på aftenen, men forinden fik partiets ordfører, Helge Adam Møller, opbakning til at foreslå meget store omlægninger af forsvaret.
     - Mange forsvarspositive lever i den forestilling, at hvert land og hvert værn skal kunne klare alle typer af opgaver. Men det er der ikke behov for, og det er der heller ikke økonomi til, lyder det konservative oplæg til næste forsvarsforlig.
     - Flyvevåbnet, der i dag har tre eskadriller F16 jagerfly, men hvoraf kun en enkelt kan anvendes over hele kloden, skal beskæres til to eskadriller, der alle er udstyret med det mest avancerede udstyr og optimalt trænede piloter, mener Helge Adam Møller.

Uacceptabelt antal
     - Det er uacceptabelt, hvis vi og NATO har for mange kampvogne, for meget selvkørende artilleri, for mange jagerfly, for mange minelæggere, samtidig med at der mangler specialstyrker, lufttransport kapacitet, højtuddannede, fuldt mobile infanteri kampstyrker eller enheder, som er særligt egnede til at imødegå angreb med kemiske og biologiske våben. En del politikere og folk fra forsvaret, har talt om, at et kommende forsvarsforlig skulle give dansk forsvar tid til konsolidering frem for nye ændringer. Lad mig sige det lige ud: Det kan man godt glemme alt om, siger Helge Adam Mølller.

Enige om analyse
     Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) havde inden debatten sikret sig tilslutning blandt forsvarsforligspartierne, V, K, S, R og Krf samt Dansk Folkeparti til at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal analysere kravene til fremtidens forsvar baseret på en ny vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste af truslerne mod Danmark. Arbejdsgruppen består af embedsmænd fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Finansministeriet, Indenrigsministeriet og Forsvarskommandoen samt forskere fra Institut for Internationale Studier og andre fremtrædende forskere. Arbejdsgruppen skal være færdig til efteråret, så forhandlingerne om et nyt forlig kan gå igang om et år. Jensbys oplæg til debatten om fremtidens forsvar åbner for slankning af forsvarets ledelse, udlicitering og dansk bidrag til NATOs kommende udrykningsstyrke, herunder behovet for transportfly og -skibe.
     Ministeren ønsker også at ændre og udvide Hjemmeværnets opgaver.
     Socialdemokraterne, der for nylig stillede vidtgående krav om ændringer i forsvaret og afskaffelse af værnepligten, mener lige som de konservative, at det seneste forsvarsforlig fra 1999 er overhalet af udviklingen, mens Venstres ordfører, Ulrik Kragh, mødte til debatten med krav om at erstatte kampvogne, artilleri og fly med lettere og mere højteknologiske styrker, som kan flyttes ud i verdens brændpunkter.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3866-Haeren-foresatte-myndigheder--konservative-klar-til-store-omlaegninger.htm.

Tweet