SKH under lup


Når alle dele er efterset og eventuelt repareret monteres de igen. Her arbejdes der i tårnet med bagstykke og rekyle. Foto: Mette Skibdal.

juni 1999



"Ikke ret mange er bekendt med, hvor omfattende et 4. echelon eftersyn for SKH M109- A3 egentlig er."

Kilde: Hærnyt nr. 2, 1999.



Læs mere om SKH.

Den selvkørende haubits M109A3, registreringsnr. 45.265, er erklæret sund og rask efter hovedeftersyn og skal nu tilbage til Nørrejyske Artilleriregiment i Skive.

I perioden 1963-1970 blev der anskaffet 76 stk. Selvkørende Haubits (SKH) M109 fra USA.
     De kørte i den oprindelige udgave indtil midten af 80´erne, hvor de gennemgik en opgradering.
     Denne opgradering bestod i at de fik monteret
     - længere kanonrør
     - nyt rekylsystem
     - anden buffer
     - Honda generator
     - anden ansætter
     - Diehl bælter,
     og blev dermed til SKH M109A3.
     Rundt om i Europa anvendes der over 2000 stk. SKH M109 og i USA er der lige så mange i anvendelse - den tekniske tilstand for SKH er nemlig god, og den operative anvendelighed er tilfredsstillende.
     Ved alle enheder, der har SKH M109A3 gennemføres 1. echelon og 2. echelon eftersyn som en del af den daglige vedligeholdelse. På regimentsværkstederne gennemføres 3. echelon eftersyn. Dette er facts som alle i artillerienheder er bekendte med.
     Man er også vidende om, at der med mellemrum - hvert 8. år - indkaldes køretøjer til 4. echelon eftersyn, men ikke ret mange er bekendt med, hvor omfattende et 4. echelon eftersyn for SKH M109- A3 egentlig er.
     I 1994 gennemgik fem SKH en såkaldt analyse reparation. Analysen dannede grundlag for det projekt, der siden februar 1997 har kørt ved Hærens Hovedværksted i Hjørring, hvor de resterende 71 vogne løbende bliver taget ind til eftersyn og hovedrenovering. Der tages 10 køretøjer ind om året, og projektet forventes afsluttet i år 2003.

Eftersynet
     Hærens Hovedværksted i Hjørring foretager eftersyn på fire SKH ad gangen. På Skytsværkstedet, som har størstedelen af arbejdet, er timeforbruget ca. 1000 timer pr. køretøj.
     I alt forbruges der ca. 1700 timer på Hærens Hovedværksted, hvor også Motorværksted, Overfladeværksted, Elværksted og Tømrerværksted har del i arbejdet. Sigtemidlerne renoveres på Optikværkstedet i Brødeskov.
     SKH med Reg, nr. 45.265 kommer fra Nørrejyske Artilleriregiment, hvor den anvendes ved en værnepligtsenhed.
     Da den blev afleveret til eftersyn, blev det fra regimentets side anført, at der var problemer med olietrykket, så det var én af de ting, der skulle undersøges nøjere.
     Først funktionsafprøves 45.265 for at afsløre eventuelle fejl, og dernæst adskilles køretøjet.
     I denne fase foretages en kontrolleret oplægning af afmonterede dele, som der er rigtigt mange af. En selvkørende haubits består af ca. 1200 dele, som oplagt fylder godt og vel 60 paller!
     Delene sorteres efter hvilken overfladebehandling, de skal have.
     Nogle dele skal sandblæses og males, nogle skal koges og males - alt bliver malet - nogle dele skal repareres og andre skiftes ud.
     Aluminiumsdelene kan ikke sandblæses i Hjørring, men sendes til Aalborg eller til et civilt malerfirma, hvor de får en speciel sandblæsning med plastkugler.
     Alle paller med smådele nummereres, så de enkelte dele fra køretøjet bliver monteret på det samme køretøj igen. Efter adskillelsen bliver delene vasket og går derefter til slibning eller svejsning/reparation, hvor det er nødvendigt. I motorrummet udtages motoren og transmissionen og afprøves, og eventuelle defekte dele skiftes, ligesom de to tanke trykprøves for at finde eventuelle utætheder.
     De smådele, der skal males, bliver malet på hærens hovedværksteds malerværksted, og til slut bliver køretøjet samlet/monteret igen. Derefter påføres sløringsmaling. Alt dette arbejde udføres i Hjørring af syv mand, fire mand på undervognen, to på tårnet og en til at styre alle reservedelene.

Prøvekørsel
     Når køretøjerne er malet og samlet igen, gennemføres en prøvekørsel. Vognene kommer først ud at køre en tur på landevejen, og ved auktionspladsen på Ulvkjærgaard, tæt ved Hjørring, tester man blandt andet bremserne.
     Da der ikke er foretaget væsentlige ændringer på tårnet bliver der ikke gennemført en prøveskydning. Når køretøjet er færdigt, bliver det meldt klar, og så går turen tilbage til regimentet, enten med tog eller på en af hærens egne blokvogne. For 45.265 blev det en billig omgang.
     Resultatet var:
     - 13 vejhjul skiftet,
     - 4 nye tandkranse
     - 1 ny heater (varmeapparat)
     Alt i alt reparationer for ca. 78.000 kr, hvilket er langt under gennemsnittet, som ligger på ca. 250.000 pr. køretøj.
     De angivne problemer med olietrykket blev nøje undersøgt og testet - ingen fejl.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/1908.htm.

Tweet