Veteran: Det har været så grimt"Vi har ikke tærsket langhalm nok på de her krige, Jakob Ellemann-Jensen. Det her handler ikke om hævn. Det her handler ikke om partifarve. Det her handler om fakta!"
Veteran og journalist på Radio 24/7, Jimmy Solgaard. 

tirs. 18. aug. 2015Mere:
Hør interview med Jimmy Solgaard på TV2.
Se Jimmy Solgaards tale.
Se videoer fra demonstrationen.

Baggrund:
tirs. 30. juni 2015: Soldater: Skidt for den folkelige opbakning

Lørdag 8. aug. var demonstranter samlet foran Christiansborg i København for at vise deres utilfredshed med, at den borgerlige regering har besluttet at lukke Irak- og Afghanistan-kommissionen. På Facebook stod 7.500 tilmeldt til demonstrationen.

En af dem var Jimmy Solgaard, som også holdt tale ved arrangementet.
     Han har selv været overkonstabel af første grad og udsendt i Afghanistan som næstkommanderende.
     - Jeg synes, det er et underligt signal at sende, at politikerne ikke vil snakke, sagde han til Berlingske Nyhedsbureau inden demonstrationen og tilføjede:
     - Det har været så skide grimt det forløb, der har været med lukningen.

Veteran stiller spørgsmål som journalist
     Efter en karriere inden for Forsvaret har Jimmy Solgaard uddannet sig som journalist, og han arbejder i øjeblikket blandt andet på en dokumentar om den danske krigsindsats. I den forbindelse har han interviewet flere end 300 veteraner i Danmark og Storbritannien.
     - Det er et forsøg på at gøre op med min egen samvittighed og stille nogle af de spørgsmål, jeg synes, vi skal stille os selv, vores politikere og vores allierede, siger han om arbejdet.
     - Når vi veteraner sidder sammen og snakker om de her ting, er vi rimelig kritiske og realistiske i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, og vi kan godt se, at der er nogle ting, der kunne være blevet gjort bedre, fortsætter han.

Politikere virker ligeglade
     Den tidligere soldat nævner eksempelvis procedurerne for, hvordan fanger udleveres på den rigtige måde, så man undgår at de udsættes for tortur.
     - Vi snakker om de her ting. Vi er ikke ligeglade med, om grundlaget var i orden, og om politikerne har taget de rette beslutninger, siger han.
     Spørgsmål: Og du mener, at politikerne viser, de er ligeglade, når de nedlægger kommissionen?
     - Det er i hvert fald det signal, de sender, siger Jimmy Solgaard.

"De visionære"
     Bag demonstrationen på Christiansborg Slotsplads står gruppen De Visionære, som kalder sig en debat-gruppe, og som på deres Facebookside skriver, at de vil stille op til næste folketingsvalg.
     Irak- og Afghanistankommissionen havde dels til opgave at undersøge baggrunden for Danmarks beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels at undersøge, hvad de danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i både Irak og Afghanistan.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5622-Mission--veteran-det-har-vaeret-saa-grimt.htm.

Tweet