Attentat-forsøg mod dansk top-officer


Generalmajor Michael A. Lollesgaard. (Foto: Niels Brandt.)

tors. 28. maj 2015



Baggrund:
lør. 7. mar. 2015: Dansk top-officer får nøglestilling i Mali
man. 5. jan. 2015: Nytårshilsen fra Mali
ons. 19. nov. 2014: Mali - masser af udfordringer
tors. 9. okt. 2014: Mali: God start for dansk hold
tirs. 26. aug. 2014: Efterretningsofficerer på plads i Nord-Mali
tors. 26. dec. 2013: Hær-officerer skal løse nøgleopgave i Mali

Tre soldater er såret i dag, mens et af hovedmålene for det formodede attentat-forsøg, generalmajor Michael Lollesgaard, undslap.

Tre FN-soldater fra Burkina Faso blev torsdag såret, da en konvoj på en fredsbevarende mission i Mali kørte over en mine i den urolige, nordlige del af landet.
     Chefen for MINUSMA-missionen, generalmajor Michael Lollesgaard, og en anden person undslap.
     Det siger militærkilder ifølge nyhedsbureauet AFP.
     Generalmajoren er en af de højest placerede danskere i en militær stilling i FN nogensinde.

Formentlig attentat-forsøg på to ledere
     Politikommissær Abdounasir Awale og Lollesgaard var på besøg, da et køretøj i deres konvoj ramte en landmine mellem byerne Dire og Ber.
     Iflg. en kilde fra MINUSA er det "meget sandsynligt", at minerne var blevet placeret, kort før konvojen ankom, med henblik på at ramme de to ledere.
     Få timer før var ruten blevet kontrolleret for vejsidebomber og andet.

FN-mission
     Danmark bidrager til FN's fredsbevarende mission i Mali, MINUSMA. Ifølge Udenrigsministeriet var 13 danskere i marts udstationeret hos Minusma.
     En officiel udtalelse fra MINUSMA siger, at episoden fandt sted klokken 15 dansk tid, og den fordømmer "terroristhandlingen, som sigter mod at lamme missionens operationer i denne del af Mali".

Et meget farligt sted for FN-soldater
     Siden 2013 er 35 soldater blevet dræbt i Mali, hvis nordlige del FN beskriver som det farligste sted på jorden for dets personel.
     Urolighederne i Mali begyndte i 2012, da Tuareg-separatister allierede sig med islamistiske militante og tog kontrol over ørkenområdet i den nordlige del af det afrikanske land efter et militærkup i Malis hovedstad.
     Separatisterne blev senere sat ud af spillet af islamisterne, som begyndte at rykke frem mod hovedstaden Bamako. Det førte til, at den tidligere kolonimagt Frankrig greb ind i januar 2013.
     Franske styrker drev de militante islamister ud af de nordligt beliggende byer i begyndelsen af 2013 og fortsatte med operationer mod resterende oprørsgrupper.
     Danske soldater og et Herkules-transportfly har også deltaget i missionen i Mali, hvor FN-fredsstyrker sidste sommer overtog sikkerhedsopgaven fra en tværafrikansk militærmission, der støttede de franske soldater.

Baggrund
     Generalmajor Michael Anker Lollesgaard er tidligere chef for Danske Division. Han har bl.a. været ansat som militærrådgiver ved den danske repræsentation til FN i New York og været udsendt til internationale operationer i bl.a. Irak og Bosnien-Hercegovina.
     Som leder af den militære del af FN's mission i Mali "UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali" (MINUSMA) og er dermed chef for 8.700 FN-soldater fra 40 lande. Den militære styrke er ifølge Sikkerhedsrådsresolution 2164 godkendt til 11.200 mand, men pga. de vanskelige forhold, som missionen arbejder under, er styrkeopbygningen endnu ikke tilendebragt. Mali er forsat præget af væbnet konflikt i den nordlige del af landet, bl.a. mellem regeringsstyrker og en række oprørsgrupper. MINUSMA har et omfattende mandat bl.a. til at beskytte civile og er den FN mission, der oplever de største menneskelige tab.
     Danmark har bidraget med militær støtte til Mali siden konflikten i landet for alvor spidsede til. I 2014 stillede Danmark bl.a. et C-130J (Hercules) transportfly til rådighed for missionen, og Danmark bidrager fortsat med stabsofficerer bl.a. til missionens efterretningsenhed.
     Danmark har et omfattende og bredspektret engagement i Mali, der foruden de militære bidrag omfatter et langsigtet udviklingssamarbejde og stabiliseringsindsatser med fokus på bl.a. mægling og forsoning, demokratisk kontrol med sikkerhedssektoren, imødegåelse af voldelig ekstremisme og bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5498-Mission--attentat-forsoeg-mod-dansk-top-officer.htm.

Tweet