Ny kampplads: Internet, fjernsyn og radio


Oberst Mattes (midten th.) og oberst Birger Mejlholm (midten tv.) ser på danske nyanskaffelser på materielområdet. (Foto: Seniorsergent Michael Ipsen, Hærens Sergentskole)

fre. 20. mar. 2015"I moderne konflikter kæmper man ikke kun til lands, til vands og i luften, for kampen i det elektroniske miljø får stadigt større betydning og kan derfor betragtes som kamppladsens fjerde dimension."

Kilde: forsvaret.dk.Mere om det tyske samarbejde:
fre. 17. okt. 2014: Taktisk PSYOPS med egen sikring
man. 29. sept. 2014: Et lærerigt besøg i Tyskland

Tyske og danske efterretningsfolk mødtes for at dele erfaringer og diskutere muligheder for samarbejde på de moderne konflikters nye kampplads: Internet, fjernsyn og radio.

Informationsstrømmen fra internet, fjernsyn, radio med mere kaldes i efterretningssammenhæng det elektroniske miljø eller informationsmiljøet.
     I moderne konflikter kæmper man ikke kun til lands, til vands og i luften, for kampen i det elektroniske miljø får stadigt større betydning og kan derfor betragtes som kamppladsens fjerde dimension.

Psykologiske operationer
     Tirsdag den 17. marts ankom oberst Michael Mattes, der er næstkommanderende for det tyske forsvars Operational Communications Centre (OCC), til Hærens Efterretningsscenter (HEC) i Varde.
     Formålet med hans besøg var at etablere en direkte kontakt mellem OCC og HEC for at udbygge viden om hinanden og diskutere mulige fremtidige samarbejdsområder.
     I Tyskland er det OCC, der dækker det elektroniske miljø, og derfor hører de tyske PSYOPS-enheder til under OCC. PSYOPS betegner psykologiske operationer, der beskæftiger sig med de psykologiske aspekter af en konflikt, både i kamp og i fredelige sammenhænge, når der deles løbesedler eller radioer ud til civile.
     I Danmark er ansvaret for informationsmiljøet fordelt på flere myndigheder. Blandt de største danske interessenter findes HEC's PSYOPS-kompagni og Danske Divisions informationsoperationer, der derfor også var inviteret med.

KFOR-erfaringer - og materiel under afprøvning
     Oberst Mattes blev præsenteret for kompagniets tilgang til uddannelsen af PSYOPS-enheder og mere konkrete erfaringer fra taktiske psykologiske operationer fra KFOR-missionen i Kosovo. Obersten havde i den forbindelse flere specifikke spørgsmål, som de danske soldater kunne give udførlige svar på.
     Sidst men ikke mindst fremviste CIMIC (civilt/militært samarbejde) og PSYOPS-kompagniet et udvalg af deres materiel. Også materiel, der stadig er under afprøvning, som transportable højttalere og tablets til fremvisning af videoklip og informationsmateriale samt software og en CIMIC-applikation til mobile enheder.

Oberst Mattes og og chefen for HEC, oberst Birger Mejlholm, var enige om, at besøget tydeligt havde vist, at der er gode muligheder for fremtidigt samarbejde mellem de to myndigheder.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5413-HEC-Haerens-Efterretningscenter--ny-kampplads-internet-fjernsyn-og-radio.htm.

Tweet