|
Ikke en eneste krone er øremærket til hverken Varde eller Århus. De ekstra 30 mio. kr. til veteran-området, der netop er bevilget, kan gå til helt andre byer. Der skal søges, siger ministeriet, stik imod en række politikere, der på forhånd ønsker millioner til bestemte projekter.
Det fremgår af et svar fra Forsvarsministeriet til artilleriet.dk, der har spurgt nærmere ind til den nye aftale. Svaret vender vi tilbage til.
30 mio. til nye hjem
I april indgik partierne bag forsvarsforliget, dvs. alle partier undtagen Enhedslisten, en tillægsaftale, hvor de bl.a. besluttede at afsætte 25 mio. kr. årligt frem til 2017 til en styrket veteranindsats.
I onsdags, 3. sept., blev der så med aftalen om styrkelse af veteranindsatsen ekstraordinært afsat en ramme på 30 mio. kr. i 2014. Det er dog ikke ekstra penge til Forsvaret, for de skal hentes indenfor Forsvarets almindelige driftsbevilling på Finansloven for 2014.
I pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet udtalte forsvarsminister Nicolai Wammen bl.a.:
- De yderligere 30 mio. kr., der afsættes i 2014 skal bruges til etablering af nye veteranhjem og KFUM's soldaterrekreationer, fx i Varde og Aarhus, samt udvidelse mv. af eksisterende faciliteter.
Forsvarsministeriet: Ingen har fortrinsret
Mens den formulering blev taget som klar tale i de to byer, af landsdækkende medier og ikke mindst af mange veteraner, fandt artilleriet.dk den uklar. Var det et både-og eller et enten-eller i de to byer. Hvad lå der i "fx". Osv. Populært sagt: Hvem lå der millioner til på forhånd?
Ingen. Det er essensen af Forsvarsministeriets svar til artilleriet.dk. Om de 30 mio. skriver pressesekretær Linda Liboriussen på ministeriets vegne:
- Midler fra denne ramme vil kunne søges med henblik på etablering af nye veteranhjem og soldaterrekreationer eller tilsvarende tilbud til veteraner fra andre frivillige organisationer. Midlerne vil også kunne anvendes til renovering og udvidelse mv. af eksisterende faciliteter.
Hverken veteranhjem eller KFUM Soldaterhjem har således nogen fortrinsret, fremgår det af svaret. Det har nybyggeri heller ikke.
Og svaret fortsætter med at udelukke fortrinsret for nogen byer:
- Når Varde og Aarhus nævnes som eksempler, er det ikke fordi øvrige byer ikke kan komme i betragtning. Forsvarsministeriet er imidlertid bekendt med, at KFUM har til hensigt at bygge SoldaterRekreationer i Varde, og at Aarhus ønsker at etablere et veteranhjem/soldaterrekreation (i hvilket regi er således endnu uafklaret).
Ingen løfter - så søg
Intet er altså besluttet på forhånd, iflg. ministeriet. Der er ikke givet et løfte om et veteranhjem i Århus. Eller i Varde. Eller penge til KFUM's soldaterrekreationer. I stedet kan der søges. Forsvarsministeriet konkluderer:
- Så grundlæggende kan vi på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvilke konkrete beløb, der er afsat til veteranhjem/soldaterrekreationer og lignende tilbud eller hvilke byer, hvor der skal etableres nye faciliteter, idet tildeling vil skulle ske på baggrund af vurdering af ansøgninger.
- Her er millioner til jer
Mens der skal ansøges om midler på lige fod, iflg. ministeriet, ser centrale politikere stik anderledes på det: Flere af pengene er øremærkede. Således skriver de konservatives tidl. udenrigsminister Lene Espersen på Facebook:
- Nu er det lykkedes at få skaffet midler til at oprette endnu to veteranhjem. Et i Varde og et i Aarhus plus flere pladser i København.
Et udsagn, der minder om minister Annette Vilhelmsens til Lisbet Zorning:
- Her er en million til dig.
Sagt for åbent kamera. Den omgåelse af reglerne gav hende senere store problemer.
Århus: Vi får et veteranhjem
Forsvarsminister Nicolai Wammen er tidligere borgmester i Århus, og han har med aftalen sikret et veteranhjem i netop Århus. Århus Stiftstidende skrev: "I dag får Aarhus sit ønske om et veteranhjem opfyldt. Der er afsat penge til nye veteranhjem i Aarhus og Varde og flere pladser på hjemmet i København." Iflg. avisen var Wammen meget begejstret for at det var lykkedes.
TV2 Østjylland kunne under overskriften "Aarhus får et veteranhjem" citere byens borgmester, Jacob Bundsgaard:
- Flere eksperter har længe peget på, at der var brug for et hjem i Aarhus - og vi har lagt en stor indsats i, at få det til at lykkes - så jeg er rigtig glad på veteranernes vegne.
Varde: Skråsikker borgmester
Også i Varde er borgmesteren helt sikker på, at der kommer penge til byen. Erik Buhl (V) er dog ikke optaget af det veteranhjem, som Lene Espersen omtaler, men af soldaterhjemmet. Han skriver i en pressemeddelelse:
- Nu sender en bred aftale mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten en stor pose penge til Varde. Pengene skal bruges til renovering og udbygning af KFUMs soldaterhjem i Varde.
Varde soldaterhjem: Det kan gå hurtigere
Helt anderledes forsigtige meldinger kommer fra KFUM's soldaterhjem i Varde, der 12. aug. havde besøg af ministeren, hvor de fremlagde deres planer og tegninger af syv nye værelser til veteraner. Der mangler godt seks mio. ud af de 8,5 mio. i budgettet. Penge som soldaterhjemsleder Ivan Ælmholdt håbede kunne komme fra Mærsk-fonden og fra den ekstra pulje (fra april) fra Folketinget.
De nye penge gav øget optimisme på soldaterhjemmet. I et interview onsdag med P4 Eftermiddag (P4 Syd) sagde Ivan Ælmholdt bl.a.:
- Behovet er tilstede. Vi kan se i dag, at vi er kommet tættere i mål.
- Vi har fået stillet i udsigt, at senest foråret 2016 er vi færdige, men med de meldinger vi synes at kunne se fra forsvarsforlig-kredsen, så kan det godt være det kan gå hurtigere. Det krydser vi fingre for.
En styrke med både soldater- og veteranhjem
Ivan Ælmholdt er positiv overfor tanken om, at der også kommer et veteranhjem til byen. Han siger til artilleriet.dk:
- Hvis vi får både veteranhjem og KFUMs Rekreationshjem, jamen så er der bare flere der kan hjælpes. Og vi som ressourcepersoner har hinanden som sparringspartnere. For os handler det om at samarbejde så bredt som muligt - for på denne måde at nå flest muligt.
|