PMV-køb et år forsinket


De fem pansrede kandidater blev vist frem på Hærens Kampskole i Oksbøl aug. 2013. Foto: K.-I Bæk.

tors. 14. aug. 2014


Læs mere hos ing.dk.


Forsvaret udsendte i 2012 et udbud på mellem 206 og 450 pansrede mandskabsvogne, som skal erstatte hærens snart 50 år gamle mandskabsvogne, primært af typen M113. En kontrakt, der vil sikre leverandøren op mod fem milliarder kroner.
  
   Fem prækvalificerede producenter er fortsat med i feltet. Det drejer sig om de tre bæltekøretøjer APC G5 fra Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, CV 90 Armadillo fra BAE Systems Hägglunds og Ascod fra General Dynamics European Land Systems, samt de to hjulkøretøjer VCBI fra Nexter Systems og Piranha V, også fra General Dynamics European Land Systems.



Baggrund:
man. 19. maj 2014: Nye modkøbsregler har sat indkøb i stå
fre. 11. april 2014: Krigen krævede tungere biler
søn. 23. mar. 2014: Bælter eller hjul - eller begge dele?
man. 13. jan. 2014: Krav: PMV'er skal kunne indsættes på Grønland
ons. 18. dec. 2013: Er udviklingen kørt fra bælterne?
tirs. 30. april 2013: PMV'er vist frem i Oksbøl
tirs. 12. febr. 2013: Fem kandidater tilbage

Forsvaret skulle efter planen have tegnet kontrakt på nye pansrede mandskabsvogne for fem milliarder kr. her i sommer, men har bedt om opdaterede tilbud fra leverandørerne.

Forsvarets milliardindkøb af nye pansrede mandskabsvogne (PMV) bliver op til et år forsinket, skriver Ingeniøren med FMT, Forsvarets Materieltjeneste som kilde.
     I den oprindelige tidsplan for indkøbet af PMV´er, som stadig er at finde på Forsvarets hjemmeside, skal man indgå kontrakt med en leverandør i løbet af første halvår 2014. Men nu forventer man at indgå kontrakten 'hurtigst muligt, men forventeligt i første halvår 2015', oplyser pressechef René Gyldensten fra FMT i en mail.
     Årsagen til forsinkelsen er, at Forsvarets Materieltjeneste har valgt at udnytte en mulighed i udbudsbetingelserne til at bede leverandørerne om et opdateret tilbud.

Nye regler om industrisamarbejde
     Forsvarets Materieltjeneste er i øjeblikket ved at afslutte justeringen af udbudsmaterialet, blandt andet på baggrund af nye regler om industrisamarbejde.
     Pres fra EU-Kommissionen fik sidste år regeringen til at ophæve loven om obligatoriske modkøb i Danmark ved forsvarsindkøb til mere end fem millioner kroner. Et bredt flertal i Folketinget vedtog således et forslag fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) om at ophæve modkøbsloven.
     Erhvervsstyrelsen offentliggjorde efterfølgende nye retningslinjer for industrisamarbejde, hvormed udenlandske leverandører af forsvarsmateriel for over 50 millioner kroner kan forpligtes til industrisamarbejde, hvis 'en konkret vurdering viser, at industrisamarbejde er nødvendigt for at varetage Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser,' og hvis konkurrencen på det civile marked ikke skævvrides.
     Når FMT har afsluttet justeringen af udbudsmaterialet, vil leverandørerne blive bedt om et endeligt tilbud.

Personelbeskyttelse og mobilitet afgørende
     Ifølge militæranalytiker og major Rune Hoffmann fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet bliver personelbeskyttelse en afgørende faktor i Forsvarets endelige valg af PMV.
     - I forhold til de 50 år gamle M113 bliver der i dag lagt større vægt på beskyttelsen af personellet. Under den kolde krig forberedte vi os på territorialforsvar af Danmark. Dengang var personbeskyttelse ikke det, man tænkte mest på.
     Også mobilitet kommer til at spille en afgørende rolle i Forsvarets endelige valg, vurderer Rune Hoffmann.
     - Det handler ikke kun om mobilitet i terræn. Det er voldsomt dyrt at flyve pansrede køretøjer, så man kan sænke nogle omkostninger med mandskabsvogne, der selv kan forskyde over lange afstande, siger han til ing.dk

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5108-PMV-Pansret-Mandskabsvogn--pmv-koeb-et-aar-forsinket.htm.

Tweet