|
Et europæisk testcenter for dronefly i Odense skal gøre Danmark til foregangsland for en droneteknologi i enorm udvikling.
De ubemandede fly kan bruges - udover som krigsvåben - til mere civile formål såsom kystovervågning, pakkeudbringning, overvågning af kemikalieudslip, undersøgelse af varmetab fra bygninger eller af issmeltning i Grønland.
De flyvende robotter er i hastig udvikling. Det forsøger Nordfyn og Odense Kommuner at imødekomme med et testcenter for ubemandede fly, som ligger i Hans Christian Andersen Airport (tidligere Odense Lufthavn).
Planen er, at centret skal være Europas førende. Derfor er der blandt andet indgået et samarbejde med verdens største flyproducent, Boeing.
Industrinetværk
Lufthavnen driver også industrinetværket for droner, UAS Denmark (UAS står for unmanned aircraft systems), hvis 55 medlemmer - bestående af forskere, operatører, producenter, offentlige myndigheder og private virksomheder - sammen forsøger at at præge udviklingen af droner både nationalt og internationalt.
"Droneindustrien står og stamper lidt for at komme i gang. Vi vil gerne skubbe lidt til udviklingen og håber på, at Danmark vil gå lidt mere proaktivt til værks med droneflyene", siger projektchef i UAS, Michael Larsen, til politiken.dk.
Potentiale for vækst
EU-kommissionen vurderer, at droner de næste ti år vil udgøre 10 procent af markedet for civil luftfart, hvilket svarer til omkring 15 milliarder euro. De vurderer også, at der i 2050 vil være over 150.000 europæiske jobs forbundet med udviklingen og produktionen af droner. Droneindustrien er i i midlertid kun i sin begyndende fase.
"For forstår vi at skabe gode rammer for dronebranchen, vinder vi også den internationale kamp om arbejdspladser. Og det har vi gode muligheder for i Danmark. Vi har ikke så meget lufttrafik, og vi ligger tæt på vandet - derfor kan vi danne et ret stort testområde, som de vil have vanskeligere ved ned gennem det centrale Europa", siger projektchefen.
Teknologirådet for Styrelsen for Forskning og Innovation anbefaler i en rapport fra juli, at der skal være en national strategi for droner i Danmark, og at reglerne på området skal lempes - så man blandt andet kan flyve uden for synsvidde.
"Det sidste er vi ikke afvisende over for, men vi giver dispensation fra sag til sag", siger chefkonsulent ved Trafikstyrelsen, Keld Zülow, til politiken.dk.
En arbejdsgruppe under regeringen skal levere en rapport med anbefalinger ved årets udgang. Men det kan være svært at handle på området, før EU gør det.
|