|
23. okt. 1953 - 1995. Optakten
Kasernen var på 25.780 m² bebygget areal, og 6.414 m² udnyttet 1. sal og tagetage samt 2.816 m² kælder, hvoraf en del var indrettet som beskyttelsesrum. Bl.a. var der i kælderen til bygning 2 indrettet lokaler til en fuld kommandostation, med installationer til rensning af luften for giftige gasarter. Normal indkvarteringskapacitet var på 42 enkeltmandskvarterer, 140 dobbeltkvarterer, til officerer og befalingsmænd, samt 68 belægningsstuer a 10 mand. Derudover rådede kasernen over 11 tjenesteboliger til regimentschefen og gifte officerer. Af disse var to dog forbeholdt til kasernemesteren samt varmemesteren. Fuldt udnyttet kunne der indkvarteres 1360 menige, idet der så var 20 mand indkvarteret på stuerne. Infirmeriet havde plads til 27 patienter. Regimentet kom også med sin egen ged, som efter sigende var en hadegave fra moder-regimentet i Århus. Geden fik opsat en stald ved kantinens kartoffelkælder, geden var regimentes frontfigur, og var med i skydelejr, den deltog i parader, marcher gennem byen m.v. Geden havde et regimentsskilt om halsen under disse begivenheder. Regimentet 1958:
Den 1. april blev Artilleriflyvebatteriet oprettet, den havde base på flyvestation Vandel, og stod som en uddannelsesenhed under regimentet. Batteriet var oprettet efter amerikanske forhold og skulle støtte artilleriet i deres skydninger, med kurer-flyvning, samt rekognoscering for hæren. Batteriet var normeret med 16 af denne type fly. Flyet var en del af Marshall-hjælpens låne-/leje-aftale fra USA. Flyet var et høj vinget monoplan med lærredsvinger på stålskelet og med plads til to personer, det havde en 90 hk. motor uden generator, og det var derfor ikke udstyret med navigationslys og radio. Den 21. november fik regimentet overdraget sin nye fane, som Sønderjyske Artilleriregiment, og regimentet bestod nu af fire artilleriafdelinger, og en række specialenheder, bl.a. et Stabs- og Målopklaringsbatteri til Jyske Division. Kasernen 1972:
Kasernen der i 1953 var bygget til trukken artilleri, blev i 1970-72 udbygget med vaske- og parkpladser, 1,6 km betonspor blev anlagt ud til øvelsesområdet, derudover blev der påbegyndt en miniature pansermål-bane for kampvogne. Så årene har været præget af en del byggeri samt rokeringer inden for kasernen. Af artillerienheder var der nu 6 Artilleriafdeling med hver et stabsbatteri og 2 kanonbatterier, som hver bestod af seks selvkørende kanoner af typen M109. afdelingen havde kontraktansatte. Af mobiliseringsafdelinger var der 7., 10., 11. og 24. Artilleriafdeling alle med trukne kanoner af typen 105 mm, samt 155 mm haubits. Sidstnævnte type tilgik i 1966, og den gør (dog stærkt modificeret) i dag stadig tjeneste. Derudover var også 3 kampvognseskadron fra Fynske Livregiment med 8 stk. Centurion kampvogne på kasernen. Kasernen 1973:
10. Artilleriafdeling står for den nye konstabel-grunduddannelse der startede med første hold den 18. august. Hæren gik nu herefter primært over til at bruge stampersonel i de næste 12 år. Kasernen 1974: Den 20. februar blev Artilleriets Befalingsmandsskoler lagt sammen med Artilleriskydeskolen, og flyttet til Varde under navnet Hærens Ildstøtteskole, som en selvstændig skole på kasernen. Den 1. august 1975 blev regimentet og skolen sammenlagt under navnet Sønderjyske Artilleriregiment / Hærens Ildstøtteskole. Navnet og organisationen er flere gange siden ændret. Artilleriets Befalingsmandsskoler blev oprettet 1. april 1923. Der havde dog før den tid været skolevirksomhed ved artilleriet. I 1768 oprettedes Artilleriskolen, og i 1816 "det kgl. Artillerikorps Underofficersskole", navnet blev senere ændret til Elevskolen, der igen blev nedlagt i 1912. Skolerne blev i 1923 sammenlagt til "Feltartilleriets Befalingsmandsskoler", idet der nu også blev uddannet Luftværnsartillerister. Skolerne lå først på Bådsmandsstrædes kaserne i København. Under krigen 1940-45 i Randers og Holbæk, indtil de i 1952 flyttede til Ringsted.
Artilleriskydeskolen er oprettet 1. april 1923. Før den tid, og indtil 1892 havde der været afholdt "Artilleriets Skydekursus". Skolen stod for efter- og videreuddannelse af Artilleriets officerer samt stabsofficerer fra andre våbenarter og værn. Skolen stod også for arbejdet med videreudvikling af artilleriet og nyanskaffelser af materiel. Skolen foretog forsøg, bl.a. prøveskydning med alle nye typer kanoner, og krudtpartier, projektiler samt brandrør. Kasernen 1990: Den 2. januar rykker 14. Luftværnsmissilafdeling fra Skive ind på kasernen, samme dag afholdes der modtagelsesparade, Afdelingen var nu divisionsluftværnsafdeling foruden at den var skoleafdeling for Hærens Artilleriskole. Luftværnsartilleriet blev nedlagt den 31. december 2009 med en parade på Varde Kaserne. Kasernen 1995: Var året hvor Forsvaret nu skulle indhente besparelserne fra den kolde krig, muren mellem øst og vest var faldet i 1989, og Warszawapagten blev officielt opløst den 01. juli 1991. Den 6. april 1995 kommer regimentsarbejdsgruppens indstilling til sammenlægninger af regimenter. I den kan man læse at det så ikke er første gang Varde kaserne er i spil.
|
Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5087-Historie--varde-kasernes-historie.htm.