Nu kan værnepligtige selv sygemelde sig

tors. 26. juni 2014


Kilde: HKKF.



Baggrund:
tirs. 28. maj 2013: Læge og tandlæge for værnepligtige
tirs. 28. maj 2013: Dyrere akutdækning
man. 27. maj 2013: Farvel til idræt og infirmerier

Der er blevet længere mellem infirmerierne, og værnepligtige kan ikke længere "bare" kigge ind til lægen. Derfor har Forsvarets Sundhedstjeneste besluttet, at værnepligtige fremover selv kan sygemelde sig.

Hidtil har værnepligtige skullet en tur forbi lægen på infirmeriet, hvis et overbelastet knæ eller en omgang influenza betød, at han eller hun ikke kunne deltage i dagens opgaver.
     Men nu har Forsvarets Sundhedstjeneste udsendt nye retningslinjer, som fastslår, at det er den enkelte værnepligtige selv, som vurderer, om han eller hun er for syg eller dårlig til at kunne deltage i dagens opgaver.
     Konkret står der i retningslinjerne:
     "Det betyder i praksis, at hvis den værnepligtige sygemelder sig med eks. influenza eller skønner at have behov for aflastning af f.eks. ben eller ryg i forbindelse med en mindre/kortvarig belastningsskade, behøver hverken infirmeri eller enheden at tage stilling til, om dette er korrekt. Man må have tillid til den værnepligtiges opfattelse af, hvad han/hun kan klare i den givne situation".

Tillid til de værnepligtige
     HKKFs forbundssekretær Kurt Brantner er meget tilfredshed med de nye retningslinjer:
     Hverken konstabler, befalingsmænd eller officerer er læger, og derfor har HKKF sammen med CS og HOD skrevet til Forsvarskommandoen for at sikre, at soldater ikke pludselig fik til opgave med at vurdere, om en kollega er syg eller ej.
     Og så synes vi, det er helt på sin plads, at forsvaret nu viser de værnepligtige den samme tillid som alle andre ansatte i Danmark har: Nemlig, at man som voksent og ansvarligt menneske selv kan vurdere, om man er syg eller ej.

Værnepligtsråd bekymrede for tilliden
     Værnepligtsrådet er ligesom HKKF generelt er positivt indstillet over for de nye retningslinjer, men er bekymrede for, om der bliver den nødvendige tillid mellem den enkelte værnepligtige og hans førere.
     Nogle værnepligtige oplever at blive set ned på, og at der ikke er tillid mellem dem og deres førere. For den gruppe kan det blive svært selv at skulle sige fra. Vi risikerer at få værnepligtige, som går syge på arbejde, fordi de enten ikke tør at sige fra eller måske er for stolte til at gøre det, siger Andreas Holt, der sammen med kollegerne i Værnepligtsrådet har gjort FSU opmærksom på bekymringen og tilføjer:
     Vi vil holde øje med, om sygemeldinger fremover følger dette direktiv, og om det er mere effektivt på denne måde.

Værnepligtige kan stadig komme til lægen
     Forsvaret skal fortsat levere sundhedsydelser til de mandlige værnepligtige svarende til den civile sundhedspleje. HKKF har foreslået, at de værnepligtige blot kan beholde sundhedskortet og dermed gå til egen praktiserende læge, men forsvaret har valgt, at værnepligtige mænd i udgangspunktet skal tilses på infirmerier eller konsultationer på tjenestesteder, hvor der ikke er infirmeri.
     Får en værnepligtig brug for hjælp, når han er hjemme eller uden for infirmeriets åbningstid, skal han som i dag henvende sig til vagtlæge, skadestue eller akuttelefon.
     Kvinder på Hærens Basisuddannelse er ansat på lidt andre vilkår end mænd, blandt andet beholder kvinderne det gule sundhedskort og kan altså selv søge egen læge.

Information fra FSU
     Forsvaret Sundhedstjeneste har udsendt de nye retningslinjerne til enhederne den 22. maj og laver en pjece, som værnepligtige får på mødedagen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5053-HEC-Haerens-Efterretningscenter--nu-kan-vaernepligtige-selv-sygemelde-sig.htm.

Tweet