|
Soldater fra 1. Danske Artilleriafdeling, 1 DAA, kan se frem til at afteste de tre kandidater til at blive nyt dansk artillerisystem. Dog kun i det omfang, de hver især måtte blive testet.
- 1 DAA er varslet om, at der med rimelig sandsynlighed skal udsendes en skytsbesætning mhp. afprøvning/testning af nærmere identificerede områder. Hvor eller hvad det drejer sig om, har jeg ingen anelse om.
Det oplyser chefen for 1 DAA, oberstløjtnant Poul-Erik E. Andersen, til artilleriet.dk.
Mangler to udbudsrunder
At artillerichefen med egne ord ikke har en anelse om tid og omfang af testen, har den simple forklaring, at det ved indkøberne fra FMT, Forsvarets Materieltjeneste, heller ikke selv endnu.
Hos FMT er man fortsat igang med at afklare, hvad artillerisystemerne skal kunne. Efter at have stillet krav i et udbudsmateriale og forhandlet med de tre mulige leverandører, kommer der nu en ny udbudsrunde, der forventes udsendt til leverandørerne i slutningen af maj. Og derefter kommer endnu en udbudsrunde, der forventes at være den endelige.
Dermed afviger FMT i øvrigt fra de beskrivelser af indkøbsformer, som de har lagt ud på deres hjemmeside. Den form, der minder mest om det faktiske forløb, er Begrænset tilbud.
- Denne udbudsform er velegnet, når FMT ønsker at begrænse antallet af tilbud. Det kan være nødvendigt, når der for eksempel er tale om en kompliceret opgave, eller når virksomhederne konkurrerer på andet end bare prisen. Når de gør det, er det nemlig en stor opgave at sammenligne tilbuddene, skriver FMT.
Denne indkøbsform er, ligesom mere simple indkøb, strengt faseopdelt. Der stilles kun krav en gang, og der indhentes kun et tilbud. Og test er slet ikke omtalt.
Hærfolk var med til besigtigelse
Men testes skal der. Måske. Det bliver først efter det tredje og endelige tilbud, Final Offer. Og det er først der, der bliver endeligt afklaret hvad de såkaldte evalueringstest går ud på.
Forud for dette har der været et længere forløb. Efter en prækvalifikation - hvem må ud fra objektive krav overhovedet byde ind? - blev der givet et første tilbud. Her faldt en leverandør fra, så der nu er tre tilbage.
De fik hver et besigtigelsesbesøg på 2½ dag indenfor de sidste to uger i januar i år. Kort fortalt fik man her at se fabrikken - ja, de bliver masseproduceret - og en demonstration - ja, de kan skyde.
Her var artilleristerne fra 1 DAA ikke med. Det hævdede en lokal avis ellers i tirsdags, baseret på et interview med chefen for HKIC, Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, som er myndigheden lige over 1 DAA.
Iflg. både chefen for HKIC, oberst O. Bering, og chefen for 1 DAA, har der været folk med FMT ude at besigtige. De forklarer til artilleriet.dk, at 1 DAA ikke har været med. Det har derimod en studie- og udviklingsafdeling, der hører under HKIC:
- Forsvarets Materieltjeneste har besøgt de tre våbenleverandører, og for at være bedst muligt klædt på med kvalificeret personel, har Ildstøtteafdelingen (Hærens Kamp- og Ildstøttecenters studie- og udviklingsafdeling på ildstøtteområdet) været med på besigtigelsesturen, oplyser de to chefer i en mail til artilleriet.dk.
Hyldevarer og papirarbejde
De tre kandidater bliver evalueret udfra groft sagt tre hovedområder: Primært ildafgivelse og derudover nærforsvar og transport.
Der er her taget højde for, at de i høj grad er hyldevarer: De lever op til en række internationale standarder og certificeringer, som er efterprøvet og kontrolleret af uvildig tredjepart. Standarderne gælder indenfor bl.a. ildledelse, interferens, transport, brændstof, personelbeskyttelse og ergonomi.
Det tæller også med, at de tre artillerisystemer ikke er udviklingsprojekter, men har været på markedet i flere år og har været i kamphandlinger (Combat Proven). Således har den franske Nexter været indsat i både Afghanistan og Mali. Og den sydkoreanske K9 er også i 2014 aktivt indsat i den uafsluttede krig med Nordkorea, læs mere under Korea.
Sandsynligt med egne supplerende test
De tre kandidater har således allerede været igennem en række test. Når FMT har studeret disse, har været to forhandlingsrunder igennem, skrevet tre versioner af krav/udbudsmateriale og fået det endelige tilbud, så er det tid til en vigtig vurdering:
Dette er papirarbejdet, men er der så noget vi selv ønsker at teste?
Disse såkaldte evalueringstest kan f.eks. kaste lys over påståede egenskaber, som ikke er tilstrækkeligt dokumenteret iflg. FMT.
Evalueringstestene bliver således brugt til at lukke huller i dokumentationen - og vil være forskellig fra artillerisystem til artillerisystem.
Ved disse test vil repræsentanter fra FMT drage ud til leverandørerne sammen med skytsbesætning fra 1 DAA. Om de kommer afsted til Frankrig, Sydkorea og Israel, er dog fortsat uvist. For måske bliver der slet ikke nogen evalueringstest. Det er der, som nævnt i det indledende citat, dog en "rimelig sandsynlighed" for.
Fremtiden vil vise, om Danmark ender med at anskaffe et nyt artillerisystem uden selv at have lavet nogen form for praktisk test.
|