|
EU prøver at bekæmpe modkøb i f.m. ordrer på bl.a. kampfly for at øge den europæiske forsvarsindustris konkurrenceevne. Globalt stiger brugen af modkøb eksplosivt i kampen mellem de store producenter.
Ifl. direktør Frank Bill fra foreningen for danske forsvarsindustrier, FAD, er forsvarsindustrien kendetegnet ved, at det er kunderne, altså staterne, der driver det kostbare udviklingsarbejde af for eksempel et nyt kampfly. Men for tiden skærer de europæiske lande ned på deres forsvarsbudgetter, og derfor er der ikke mange større udviklingsprojekter i gang.
Modkøb fordyrer
Ifølge en nylig opgørelse i Financial Times, der er baseret på data fra IHS Janes, slæber de store europæiske forsvarsindustrier nu rundt på modkøbsforpligtelser for tilsammen over 400 milliarder kroner. Modkøbsforpligtelsen koster i bedste fald tre-fem procent oveni prisen på produktet; i nogle tilfælde betyder modkøb omkostninger på syv-ti procent.
Små lande i knibe
I Europa placerer nationer med egen forsvarsindustri, for eksempel Frankrig, Tyskland og Storbritannien, oftest deres militære ordrer hos egne virksomheder uden EU-udbud. Det er tilladt inden for EUs traktat, når et land vurderer, at anskaffelsen er en væsentlig national sikkerhedsinteresse.
Danmark og andre mindre EU-lande, hvis virksomheder kun er underleverandører, er derimod ved at blive klemt af skærpede krav fra EU, der vil begrænse adgangen til at kræve modkøb fra forsvarsindustrier i andre EU-lande.
Dansk sikkerhedsinteresse
I Danmark ventes erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) at erstatte den nuværende lovgivning, som EU finder traktatstridig, med administrative retningslinjer, der i praksis skal opretholde adgangen til at kræve modkøb mest muligt.
- Det er en national dansk sikkerhedsinteresse, at der findes en forsvarsindustri, der blandt andet kan bistå forsvaret teknisk og som rådgiver, siger Frank Bill fra foreningen for danske forsvarsindustrier, FAD.
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) fastslog kort efter sin tiltræden i august, at der skal følge arbejdspladser med, når Danmark køber kampfly. Men det kan vise sig lettere sagt end gjort, hvis EU-Kommissionen kommer igennem med sin skærpede kurs.
|