Nye modkøbsregler har sat indkøb i stå



Efter alt at dømme kan Erhvervsministeriet om mindre end en måned udsende nye retningslinjer for, hvordan Danmark også i fremtiden kan kræve modkøb i Danmark. 

man. 19. maj 2014



Baggrund:
lør. 10. maj 2014: Måske krav om ekstra artilleri-tilbud
tirs. 28. jan. 2014: Haubits: Tidsplan er skredet et halvt år

På trods af EU-regler er Erhvervsministeriet ved at sikre det danske krav om modkøb ved salg af materiel og våben til det danske forsvar. Imens er indkøb af nyt artilleri og nye PMV'er sat i stå.

Det skriver berlingske.

Trusler fra EU-kommissionen om at indbringe Danmark for EU-domstolen for brud på reglerne om det frie, indre marked tvang sidste år regeringen til at ophæve den tidligere danske lov, som krævede obligatorisk modkøb i Danmark af alle forsvarsindkøb til en værdi af mere end fem millioner kroner.
     Den gamle lov blev med tilslutning fra næsten hele Folketinget ophævet med virkning fra 2. april, og lige siden har såvel politikere som den danske forsvarsindustri og forsvarets materielindkøbere spejdet efter erhvervsministerens nye administrative retningslinjer, som skal afløse den ophævede modkøbslov.
     Ifølge Berlingskes oplysninger mangler Erhvervsministeriet stadig at besvare spørgsmål fra EU-kommissionen, som ønsker at sikre fri konkurrence også når det gælder forsvarsmateriel. Men forventningen er altså, at retningslinjerne snart er på plads. Indtil det sker, er forsvaret forhindret i at gøre indkøb, der overstiger 50 millioner kroner, og det truer tidsplanen for køb af blandt andet mellem 206 og 450 pansrede mandskabsvogne og nye selvkørende haubitser til hæren.

FMT: En måneds forsinkelse gør ikke den store forskel
     Efter alt at dømme kan Erhvervsministeriet om mindre end en måned udsende nye retningslinjer for, hvordan Danmark også i fremtiden kan kræve modkøb i Danmark, når udenlandske våbenproducenter sælger våben, fly eller pansrede køretøjer til det danske forsvar.
     Chefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Pugholm Olsen, mener dog ikke, at en forsinkelse på en måneds tid er katastrofalt for køb af pansrede mandskabsvogne, der har en værdi af tre-fire milliarder kroner. Under alle omstændigheder vil levering af vognene strække sig over adskillige år, og så er en mindre forsinkelse ikke betydningsfuld. Ifølge tidsplanen skulle forsvarsforligskredsen træffe beslutning om købet til august, men det kan altså trække ud.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4975-Industri--nye-modkoebsregler-har-sat-indkoeb-i-staa.htm.

Tweet