Fransk hyldevare - danske ændringer


Første lag netop skudt. Sydfrankrig, 25. april 2014. Foto: artilleriet.dk

fre. 2. maj 2014



"Efter at vi havde afgivet det første tilbud, brugte vi megen tid på at finde ud af præcis hvad FMT krævede."


Baggrund:
tors. 1. maj 2014: Ingen test af nyt artillerisystem
tors. 3. okt. 2013: Haubitser: Ny milepæl i anskaffelsen
tirs. 21. maj 2013: Nye haubitser med ti års garanti
tors. 16. maj 2013: Nye haubitser mangedobler ildkraft
tirs. 18. sept. 2012: Det bliver franske haubitser

Danmarks nye artillerisystem bliver ikke testet inden køb. Det er en hyldevare, hævder de danske indkøbere. Artilleriet.dk har talt med den franske chefforhandler om forhandlingerne: Haubitsen skal modificeres.

Solen skinner. Det er sidste fredag i april. Stedet er et kæmpestort øvelsesterræn i Sydfrankrig, nær Nice. Den franske hær fremviser materiel for den inviterede verdenspresse. Vel at mærke den del af materiellet, der har franske leverandører. Så der er meget at vise frem. Bl.a. de selvkørende haubitser, SKH'er, af typen CAESAR, og pansrede mandskabsvogne, PMV'er, af typen VBCI. De er leveret af firmaet Nexter, der har inviteret Deres udsendte på besøg. Med alt betalt.
     To haubitser har netop skudt tre lag til ære for pressen. Første skudafgang sker samlet. Den ene pjece er færdig efter 28 sekunder, den anden efter 34 sek. Så de kunne nok også snildt opfylde kravet om seks skud indenfor et minut.

Chefforhandleren har tid
Nexters chefforhandler, Olivier Brousmiche, foran en CAESAR-haubits. Foto: Artilleriet.dk

     Pressen har kikket på, på en meget sikker afstand, og går nu mod de to CAESAR-pjecer. Der skal tages nærbilleder og snakkes med soldaterne.
     Inden jeg får tid til det, er der lige en lille snak med den franske chefforhandler. Det er det eneste tidspunkt, det kunne passes ind. Olivier Brousmiche leder Nexters forhandlinger med Forsvarets Materieltjeneste (FMT) om at vinde konkurrencen om at blive leverandør af Danmarks næste artillerisystem. Der står "Responsable d'Affaires" og "Business Manager" på visitkortet.
     Jeg har mødt hr. Brousmiche to måneder tidligere. Han er som sidst: En høj slank mand med en opmærksomhed, der vidner om en skarp intelligens. Korrekt og stilligt påklædt. Høflig. Og vigtigst af alt: En pokermine. Ikonet på en chefforhandler, der forstår hvad der skal siges til såvel en krævende indkøbsorganisation som en nysgerrig presse.

Klarhed i forhandlinger
     Jeg spørger til hvordan han har oplevet forhandlingsprocessen.
     - Efter at vi havde afgivet det første tilbud, brugte vi megen tid på at finde ud af præcis hvad FMT krævede, fortæller Olivier Brousmiche.
     - Var det da uklart?
     - Vi ville bare helt præcist forstå hvad de mente med de forskellige krav og ord. Det gør vi altid.
     - Gør I så det nu?
     - Ja, vi er helt afklaret med hvad FMT's krav går ud på.
     Den periode har FMT tidligere beskrevet som værende ikke en egentlig forhandling, men en meningsudveksling. Det afviser Brousmiche:
     - Det var en forhandling!

Afventer deadline for næste tilbud
     Om den overordnede tidsramme siger den franske chefforhandler:
     - FMT har hele tiden lagt vægt på at der skal være indgået en aftale ved udgangen af 2014.
     - Ser det stadig ud til at det holder?
     - Ja!
     Undervejs har forløbet været mere flydende i sine faser. Det får et anerkendende nik hos franskmanden, der nu afventer den næste deadline:
     - Vi ved ikke hvornår vi skal afgive det næste tilbud. Det kan blive august eller juli, gætter jeg på.
     Og efter lidt tænken:
     - Jeg tror mest på juli.

Udfordring: Lille ordre
CAESAR's førerhus lever op til NATO-standard mht. sikkerhed. FMT ønsker det bedre. Foto: Artilleriet.dk

     - Hvad har været de største udfordringer, I er kommet ud for i forløbet?
     - Ordrens størrelse. Det er kun 15 pjecer.
     15 haubitser er to batterier a seks pjecer plus tre i reserve. Antallet ligger dog ikke fast. Det kan svinge fra et til tre batterier, dvs. mindst 9 og højst 21 pjecer. I fransk sammenhæng: En lille ordre.
     Dagen før har jeg besøgt Nexters fabrik i Roanne i Midtfrankrig. I et lille foredrag om PMV'en fremgik det, at der er en vis produktionstid, og med et mål om omkring 260 PMV'er, vil der blive overført viden til Danmark og oprettet en egentlig produktionslinje i Danmark. Det snakkede vi en del om. Men i det efterflg. foredrag om SKH'en, blev der ikke nævnt en produktionslinje i Danmark.
     Haubitsen er nemlig en del hurtigere at samle end PMV'en, blot ti dage hvis stumperne er klar. Dertil kommer prøveafskydning og sluttelig maling i det kamouflace-mønster og de farver, kunden ønsker.
     Så hvis ordrens størrelse er en udfordring, må forklaringen være: Produktionen er for lille til at flytte til Danmark - og det giver et problem i f.m. kravet om modkøb.

Udfordring: Bedre sikring af førerhuset
     Den franske haubits, CAESAR, er forlængst udviklet, produceret og har været indsat i kamphandlinger, både i Afghanistan og Mali. Og der bliver fortsat udviklet på modellen for at tilpasse den til nye krav. Et forhold, som stolt blev fremhævet, da jeg besøgte fabrikken i Roanne. Så hvis CAESAR er en hyldevare, er det en hyldevare i forskellige versioner.
     Han oplyser, at danskerne en uge i marts har været på besøg for at teste. Men han har ingen forklaring på, hvorfor der ikke har været et egentligt testforløb som ved PMV'erne.
     Olivier Brousmiche nævner uopfordret, at Danmark følger en anden doktrin end Frankrig.
     - En anden militær doktrin? Hvad er forskellen?
     - It's classified!
     Ok så.
     - Hvordan med de specielle danske krav?
     Dem anser Olivier Brousmiche for blot at være mindre ændringer.
     - Efter den afklarende periode efter første tilbud, hvad er så de største nye krav, I er blevet mødt med?
     - En bedre sikring af førerhuset, lyder det prompte fra chefforhandleren. Som om det var en offentlig hemmelighed. Og netop det har jeg da også hørt hjemmefra. Nexter lever op til det såkaldte beskyttelsesniveau 2 for førerhuset, hvilket er NATO-standarden. Udviklingsafdelingen arbejder på, at Nexter vil kunne tilbyde et højere niveau.
     At FMT gerne ser en bedre beskyttelse, kan være en indikation på en anden doktrin - at SKH'erne skal kunne indgå i en mere traditionel krig end den franskmændene er vant til fra Afghanistan og Mail.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4954-SKH-Selvkoerende-Haubits--fransk-hyldevare---danske-aendringer.htm.

Tweet