tors. 10. april 2014
Af Ove Risum Aslaug, artilleriet.dk
Det sker også: - Forsvarets Sundhedstjeneste underlægges Den Værnsfælles Forsvarskommando og flyttes fra Skalstrup til Aarhus.
- Flyvemedicinsk klinik forventes flyttet til Skrydstrup. Skalstrup afhændes.
- De Maritime Overvågningscentre samles i Frederikshavn.
- Forsvarets arbejdspladser på Bornholm fastholdes trods nedlæggelsen af det Maritime Overvågningscenter på Bornholm.
- Forsvarets militære enheder, stabe og skoler, herunder Forsvarsakademiet, underlægges Den Værnsfælles Forsvarskommando.
- Ledelsen af Forsyning, Depot og Distribution flyttes fra Ballerup til Aarhus
- Forsvarets Hovedværksteder, som i dag er en del af Forsvarets Materieltjeneste, sammenlægges med vedligeholdelsesstrukturen i værnene til en ny vedligeholdelsesorganisation under Den Værnsfælles Forsvarskommando. Ledelsen af den nye vedligeholdelsesorganisation placeres i Aarhus.
- De funktionelle tjenester i øvrigt sammenlægges og reduceres dermed i antal som forudsat i den politiske aftale på forsvarsområdet 2013-2017 og vil fremover være selvstændige styrelser under Forsvarsministeriets departement. Det indebærer, at Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste sammenlægges med den kommende Materiel- og Indkøbsstyrelse under Forsvarsministeriets departement.
- Forsvarets Personeltjeneste, Forsvarets Center for Arbejdsmiljø og Veterancentret sammenlægges til Forsvarsministeriets Personalestyrelse, idet Veterancentret forbliver i Ringsted.
- Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjenestes opgavevaretagelse vedrørende etablissementsdrift: Mest mulig af ledelsen samles i Hjørring.
- Det er forudsat, at der kan opnås et yderligere provenu på 30 mio. kr. årligt ved konkurrenceudsættelse af køreskoler, Søværnets teknikkurser samt vagt og bevogtning mv. Hertil kommer konkurrenceudsættelse af havmiljøovervågning.
- Hjemmeværnskommandoen placeres i Vordingborg.
- Der afsættes 25 mio. kr. årligt med henblik på at styrke indsatsen på veteranområdet.
- Der gennemføres en analyse vedrørende Forsvarets Auditørkorps. |
|
| |
Forsvarskommandoen bliver nedlagt og fordelt. Den operative del lægges sammen med de tre værns operative kommandoer til "Den værnsfælles Forsvarskommando". Økonomi, indkøb og FMT lægges under Forsvarsministeriet. Det har forligskredsen netop besluttet.
Regeringen dropper det stort anlagte prestigeprojekt om at flytte Forsvarskommandoen (FKO) ind under Forsvarsministeriet (FMN).
Den operative del ryger altså ikke ind under FMN, men ind under de tre værn - Søværnets Operative Kommando (SOK), Flyvertaktisk Kommando (FTK) og Hærens Operative Kommando (HOK) - mens den økonomiske del ryger ind under FMN.
Iflg. forligspartierne (alle partier undtagen Enhedslisten) er der tale om en markant forenkling af strukturen.
Værnsfælles kommando
De operative dele af FKO sammenlægges med de tre operative kommandoer samt Arktisk Kommando og Specialoperationskommandoen til en ny værnsfælles militær kommando - "Den Værnsfælles Forsvarskommando" - under forsvarschefens ledelse.
"Den Værnsfælles Forsvarskommando organiseres således, at det værnsfælles område styrkes, men uden at de værnsvise faglige miljøer og identiteter svækkes", skriver forligspartierne.
Flyt fra København til Sjælland og Jylland
Beslutningen betyder massive ændringer i toppen af forsvaret.
Forsvarschefen får kontor i ministeriet sammen med en lille stab på "forventeligt op til ca. 125 årsværk". Resten af FKO skal til Karup til den nye Forsvarskommando.
Samtidig lægger aftalen op til, at et antal arbejdspladser flyttes fra Hovedstadsområdet til øvrige dele af Sjælland og Jylland.
Færre generaler og officerer
Der bliver slanket med op til 35 procent blandt officererne, hvilket svarer til 200 stillinger. De bliver ikke fyret gråt på hvidt, men det bliver snarere med naturlig fratrædelse.
Dermed bliver der altså færre generaler og officerer. I dag er der 14 generaler i ledelsen af Forsvaret, dvs. i FKO - det reduceres til ni.
Besparelser - og mere til veteraner
Med den nye beslutning, forventer politikkerne at kunne spare 170 millioner kroner.
Med aftalen forventes det, at man kan give et løft i økonomien til veteraner, der får 25 millioner mere.
FMT: Styring af indkøb og økonomi
Problem-barnet Forsvarets Materieltjeneste (FMT) kommer under ministeriet - og dermed under observation." "Med det formål helt generelt at styrke den overordnede styring af materielområdet samt sikre et stærkt tilsyn med denne nye styrelse tilføres departementet yderligere ressourcer", står der i aftalen.
FMT ændrer navn til "Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse" og bliver en selvstændig styrelse under Forsvarsministeriets departement. De øvrige funktionelle tjenester (personale, IT, veteranindsats) sammenlægges og reduceres i antal, og vil fremover være selvstændige styrelser under Forsvarsministeriets departement.
- Der er ingen tvivl om, at der har været et ønske om bedre styring i materielafdelingen, der nu kommer ind under departementet. Vi erkender, at der har været fremskridt, men vi vil gerne have mere kontrol, siger Wammen.
- Det er en rigtig god aftale for forsvaret og for Danmark. Jeg får nu en stor del af de opgaver, som forsvarschefen har haft på området ved økonomi og materiel, men der er stadig en forsvarschef, der giver ministeriet militærfaglig viden. Vi sparer penge, som kan bruges på velfærd og veteraner.
Wammen: Gennemgribende
Forsvarsminister Nicolai Wammen er begejstret for aftalen, selvom man tidligere have ønsket, at hele Forsvarskommandoen kom ind under Forsvarsministeriet. Han finder at aftalen er mere gennemgående end planlagt:
- Det vi har gjort nu er en meget større øvelse, end vi hidtil har lagt op til. Nu ser vi på hele forsvarets ledelse, og store dele af Forsvarskommandoen kommer ind under Forsvarsministeriet departement, mens den andel del kommer ind under de tre kommandoer, og det er mere gennemgribende end før, siger han til TV2.
Ønsker færre skandaler
Meningen med nedlæggelsen af forsvarskommandoen var udover en slankere struktur og bedre økonomistyring, at regeringen med mere civil kontrol med forsvaret ønskede færre skandale-sager som Jægerbogssagen og sagen om papkassenotatet om misinformation om fangetallet i Irak.
Dokumenter
Aftaleteksten: Organiseringen af ledelsen af forsvaret og tillæg til aftale på forsvarsområdet 2013-2017.
Bilag til organisering af ledelsen af forsvaret.
|