Sikkerhed i fokus efter Kronborg-ulykke

ons. 5. febr. 2014


Kilde: Fagligt forsvar 1 / 2014.


Kanonerne på Kronborg
  - Kanonerne på Kronborg er verdens ældste aktive artilleri.
   - Kanonerne er 12-punds forladekanoner af systemet Karl af Hessen. De er støbt i 1767 i Frederiksværk og blev anvendt un- der krigene i 1848-50 samt 1864.
   - På Varde Kaserne står der i dag to tilsvarende kanoner som vartegn.
   - Der saluteres altid fra Kronborg den 16. april i anledning af dronning Margrethes fødselsdag og den 11. juni i anledning af prins Henriks fødselsdag. Endvidere saluteres der ved den officielle ombordstigning på kongeskibet Dannebrog.
   - Der saluteres også i anledning af særlige kongelige begivenheder så som fødsler i den kongelige familie.
   - Når der saluteres i anledning af kongelige personer eller begivenheder, skydes der i alt 27 eller 21 skud.
   - Til hvert skud anvendes der ca. 1 kg sortkrudt, der betegnes som det mest eksplosivt farlige krudt, der findes.



Baggrund:
ons. 30. okt. 2013: Sikker salut med nyt ladeværktøj
ons. 30. okt. 2013: Salut på Kronborg igen tilladt
fre. 11. okt. 2013: Kanonulykke: Ingen soldater straffes
tors. 19. sept. 2013: Kronborg-ulykken: Ledelsen svigtede
tors. 1. aug. 2013: Har det godt efter kanonulykke
fre. 28. juni 2013: Salut-forbud på Kronborg
ons. 12. juni 2013: Såret soldat fra Oksbøl opereret
tirs. 11. juni 2013: Soldat kvæstet af sprængladning
tirs. 11. juni 2013: Faldt otte meter - slipper uden faldskader
tirs. 11. juni 2013: Kanon-ulykke - er sket før
tirs. 7. maj 2013: Kanonsalut for Prins Henrik
tors. 4. april 2013: Kanonsalut på HMD fødselsdag

Helt nye procedurer tages i brug, når soldater fra Danske Artilleriregiment for første gang i knap et år igen skyder salut fra Kronborg den 16. april. Nu er det slut med at bevæge sig foran kanonen, og det giver tryghed hos personellet.

- Det må være en andens tur nu, for jeg har da vist været rigtig, rigtig heldig.
     Det siger overkonstabel-1 Dannie Møller fra Danske Artilleriregiment, DAR, da han beskriver sine følelser de første mange uger efter saluteringsulykken på Kronborg den 11. juni sidste år. Under en salutering på prins Henriks fødselsdag gik en kanon af før tid, og en kollega til Dannie blev slynget ud over volden og faldt seks-otte meter ned. Overkonstablen mistede tre fingre på sin højre hånd, blev forbrændt og fik ridser i hornhinden ved ulykken.
     - Jeg havde samme job som min uheldige kollega, og det er klart, at man tænker, at det lige så godt kunne være en selv. Derfor var jeg også fast besluttet på, at jeg ikke skulle være støder igen, da man i det job bevæger sig foran kanonen. Eller det gjorde man, for nu skal vi ikke længere arbejde ude foran kanonen, og det betyder også, at jeg tager med til Kronborg, når vi skyder salut på dronningens fødselsdag, siger Dannie.
     Siden ulykken har en arbejdsgruppe ved DAR arbejdet på højtryk for at forbedre sikkerhedsprocedurerne under salutering. De nye procedurer kombineret med nye arbejdsredskaber betyder blandt andet, at forladekanonerne er trukket længere bagud på voldene, så genladning og svabning af kanonløbet kan ske fra siden. Fremover kan affyring af de 27 skud derfor gennemføres, uden at personellet kommer op på voldene foran mundingen på de store bronzestøbte forladerkanoner.

Mere tid mellem hvert skud
     - Vi har endevendt det hele 180 grader og gået i dybden med alle procedurerne. Det er mundet ud i et helt nyt sæt Blivende Bestemmelser på 30 sider, hvor sikkerheden er altafgørende. Blandt andet har der altid været krav til, at der kun måtte være seks sekunder mellem hvert skud. Det er nu øget til 10 sekunder, og det kan endda øges til 15 sekunder, så der ikke opstår tidspres uanset vejrliget. Sikkerheden er sat i højsædet, siger seniorsergent Anders Bach Madsen.
     Han var selv teknisk skydeleder under saluteringen, hvor den alvorlige ulykke indtraf, og har været en del af den arbejdsgruppe, som står bag de nye bestemmelser.
     - Aftræksmekanismen er blevet justeret, og der er også produceret nye arbejdsredskaber. Og personligt er jeg er glad for, at der ikke har været kongelige fødsler siden ulykken, så vi har haft god tid til at gennemteste det nye udstyr og procedurerne adskillige gange, inden det officielt tages i brug på dronningens fødselsdag den 16. april, siger Anders Bach Madsen.

Et afbræk fra hverdagen
     Det er soldater fra 1. Ildstøttebatteri ved Danske Artilleriregiments 1. Afdeling, der holder til i Oksbøllejren, som tager til Kronborg, når der skal skydes salut. Det sker på dronningens og prins Henriks fødselsdage samt ved indledningen af regentparrets sommertogt med kongeskibet Dannebrog. Desuden saluteres der ved fødsler i den kongelige familie.
     Den fatale salutering på prins Henriks fødselsdag sidste år var Dannie Møllers syvende salutering. Alle gange på nær en har han haft funktion af støder, som har opgaven med at støde ladningen af eksplosivt sortkrudt ned i bunden af kanonløbet.
     - Før ulykken har jeg tit tænkt, at det egentlig var lidt risikabelt, at vi bevægede os rundt foran kanonerne. Det giver jo et ordentlig drøn og et gib i kroppen, når de går af. Men da ulykken skete, var det så vidt jeg ved første gang nogensinde, og jeg har aldrig før været utryg ved at udføre jobbet som støder. Men det blev jeg og mange af mine kolleger selvfølgelig efter ulykken, siger overkonstabel-1 Dannie Møller og tilføjer:
     - Men procedurerne blev overholdt. Og efter vi har prøveskudt under de nye procedurer, har jeg meldt mig igen. Saluteringerne er en fin mulighed for at få et afbræk fra hverdagens opgaver her i Oksbøl.
     Saluteringsholdet fra DAR består af ca. 30 soldater, der indkvarteres på Høveltegård de dage, hvor klargøring og selve saluteringen finder sted.

Alt personel frikendt
     Efter ulykken var Arbejdstilsynet hurtigt ude med to såkaldte strakspåbud, som blandt andet betød, at man ikke måtte genlade. Al salutering har derfor været indstillet i en længere periode.
     Arbejdstilsynet kom også med en kras kritik af procedurerne under den konkrete salutering. Blandt andet mente man, at der var for få soldater til stede, og at materiellet var for dårligt. Arbejdstilsynet vurderede, at den svaber, der skulle slukke gløder i kanonen, var for gammel, og at den ikke blev ikke fugtet mellem hver slukning.
     Fra DAR´s side har man dog fastholdt, at alle procedurer blev overholdt til punkt og prikke, og der blev nedsat en ekspertgruppe, som undersøgte alle detaljer i forbindelse med ulykken. Ekspertgruppens rapport indgik også i auditørkorpsets undersøgelser, som i oktober sidste år mundede ud i en total frikendelse af alt personel, som deltog i saluteringen.
     - Det var selvfølgelig en stor lettelse. Det har været en stor frustration for os og for personellet, der udførte saluteringen. Det er dygtige, erfarne og dybt engagerede soldater, så kritikken har gået deres ære meget nær. Og ikke mindst har det været frustrerende for den tilskadekomne overkonstabel og hans familie, siger kaptajn og presseofficer ved DAR, Arne Dyring.
     Sagen kører videre som en sag om arbejdsmiljølovgivningen - altså om der potentielt er et såkaldt objektivt virksomhedsansvar, hvor Forsvarskommandoen kan stilles til ansvar.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4863-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--sikkerhed-i-fokus-efter-kronborg-ulykke.htm.

Tweet