Øvelse VIKING STAR 2013

tors. 19. sept. 2013


Flere beretninger og billeder: DANILOG.


Den britiske forbindelsesofficer udtrykker stor ros og anerkendelse
  I øvelsen og skarpskydningerne deltager mere end 250 UK soldater og mere end hundrede køretøjer, hvilket gør den til den UK største udenlandske reserve øvelse i år.
   Øvelsen efterfølges af øvelse Viking Star 2, hvor hjemmeværnskommandoen er vært for et reserve infanterikompagni fra 7 Rifles, denne øvelse vil foregå i Borris, Nymindegab og Søgaard. Danmark er i år største modtagerland for UK reserve øvelser og de involverede danske parter i planlægningen af Viking Star 1 har fået udsædvanligt meget ros af briterne.
   UK reservister er generelt rutineret fra udsendelser til bla. Afghanistan og vil i fremtiden blive en fuldt integreret del af felthæren.Læs også:
tirs. 10. sept. 2013: Hærchef så skarpt artilleri
tirs. 10. sept. 2013: Kommende foto-udstilling

Fra 8. til 19. sept. har 4 Nationale Støtteelement fra DANILOG haft ansvar for, at al logistik har fungeret optimalt for den store øvelse Viking Star 2013. En øvelse hvor danske og britiske soldater har øvet sig i at kæmpe sammen.

Øvelse VIKING STAR 2013 er en felt- og skydeøvelse for to underafdelinger fra Storbritannien. Underafdelingerne er et 105mm let haubitsbatteri fra 105 Royal Artillery og et logistik-kompagni fra 151 Royal Logistics Corps. I alt deltager ca. 260 GBR soldater i øvelsen.
     Øvelsen er gennemført 8.-19. sept. 2013 i hhv. Oksbøl skyde- og øvelsesterræn og i Borris skydeterræn.
     Formålet med øvelsen er at styrke og fastholde de danske og britiske relationer på artilleriområdet. Desuden deltager i år et logistikkompagni i øvelsen.
     Øvelsen er koordineret og udarbejdet ved Danske Artilleriregiment, som skal videreføre den gode arv fra sidste år, hvor Viking Star 2012 udelukkende var en infanteriøvelse.
     2 Nationale Støttebataljon fra DANILOG er udpeget til at støtte med Host Nation Support til øvelsen. 4 Nationale Støtteelement er den udførende enhed i perioden.
Det er en helt speciel opgave at have ansvaret for Host Nation Support, som for nemheds skyld forkortes HNS. Behovet for HNS opstår, når en nation skal gennemføre en militær øvelse i et andet land. Værtslandet stiller derfor en logistisk organisation til rådighed for at hjælpe med alle praktiske fornødenheder.
     Under øvelse Viking Star har det været 4. Nationale Støtteelement (4 NSE), der har haft opgaven med at sørge for at briterne havde de optimale forhold under øvelsen.
     Det specielle ved HNS er, at de gæstende enheder skal hjælpes med alt mellem himmel og jord, men det har været en god opgave for 4 NSE for HNS er en af DANILOG specialkompetencer.
     Personellet ved 4 NSE har levende beskrevet de oplevelser og udfordringer, der har været med at hjælpe deres kolleger under en af de største øvelser på dansk grund i 2013.
     Beretningerne er personlige og giver et godt indtryk af de udfordringer, de har stået overfor.

Køretøjer i alle afskygninger kommer til Danmark
     Af delingsfører og terminalofficer Peter Minet
     På en regnfuld storm-omblæst gråvejrsdag på en våd havn i Jylland, nærmere bestemt Esbjerg, står en håndfuld danske soldater med blikket rettet mod færgen, som lige er lagt til.
     Om lidt vil x-antal britiske lastbiler, små personvogne, landrovers, trukne artilleripjecer og meget mere bliver linet stramt op under kommando af MOVCON.
     Det her har vi (4 NSE) ventet på længe nu. Forventningerne er høje, for om lidt vil lyden af artilleriets pjecers bombardementer samt logistikernes transporter fylde Oksbøl og omegn i tid og rum.
     EX VIKING STAR 2013 er ved at løbe af stablen.
Deployering af 105 Regiment Royal Artillery samt 151 Regiment Royal Logistics Cor.

     Forud for dette øjebliksbillede har flere timers planlægning fundet sted, for det er en nødvendighed når man som dansk Host Nation Support skal sørge for alt (ALT) hvad to britiske enheder kunne ønske sig, når de skal på øvelse i den Danske natur.
     Det har givet anledning til mange hovedbrud og delvise frustrationer, men intet har været så slemt at 4 NSE ikke har kunnet løse det.
     Derfor var det også med en vis spænding og en stor portion faglig stolthed at 4 NSE kunne tage imod 105 Regiment Royal Artillery samt 151 Regiment Royal Logistics Core og byde dem velkommen til EX VIKING STAR 2013.

Briter og danskere kæmper - for sjov
     Af delingsfører og terminalofficer Peter Minet
     Nu er VIKING STAR 2013 jo ikke alene en samvirke-øvelse imellem briter og danskere, men også mellem artillerister og logistikere. I den forbindelse blev der i Oksbøl afholdt en lille tilløbsstykke af en BBQ.
     Med DAR´s 155 SKH som baggrund blev briter og danskere linet op og blandet sammen i 8 linier og rækker.
     Nu skulle der dystes i klassiske øvelser som: Farmer walk, log-flips, hand stand push ups, Køtj-slæb, sandsække-race samt sten- og hammerkast. Alt sammen som hold, uagtet om man var brite eller dansker, artillerist eller logistiker.
     Det var en fornøjelse at se danskere og briter ´high five´ hinanden og heppe af lungernes fulde kræfter når man skulle vise sit værd.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4586-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--oevelse-viking-star-2013.htm.

Tweet