Puma til Helmand



aug. 2013


Kilde: Forsvarsavisen.



Baggrund:
fre. 10. aug. 2012: Puma på vej til forsvaret
tirs. 26. juni 2012: Puma AE på vej til ISTAR-batteriet
ons. 13. juni 2012: Forsvaret anskaffer en ny mini-drone

Når ISAF Hold 16 lander i Afghanistan har de en Puma med i bagagen. Det lille ubemandede fly er holdets Eye-in-the-Sky.

Det er et supergodt job, og jeg glæder mig meget til at komme af sted. Det gør vi alle sammen. Det her er jo ligesom Hærens nyeste legetøj, og forhåbentlig bliver det meget efterspurgt dernede, fortæller Janni. Hun er overkonstabel, og sammen med tre kolleger udgør hun den fire mand store UAS-gruppe, (Unmanned Aircraft System, red.) hvor den nyindkøbte Puma er omdrejningspunktet. Pumaen flyver højt over vores hoveder.
     Ganske lydløst. I bugen har den et superkamera, der kan drejes 360 grader og optage direkte videobilleder i topkvalitet.
     - Nej, Pumaen har ikke autopilot, men den er både større og kan generelt meget mere end Raven, som vi har i Helmand nu, griner Janni.

Tre Pumaer
     UAS-gruppen tager tre Puma mini-fly med til Helmand, hvor amerikanerne allerede har brugt systemet med succes i længere tid. Flyet kan operere i både mørke og dagslys, kulde og hede.
     - Vi var på operation med kampvognene forleden. De meldte, at de kunne se fire pax fremme ved en krete. Da vi fløj hen over med Pumaen, kunne vi se fem yderligere pax lige bag bakken. Så der var altså ni i stedet for fire. Pumaen er uhyggelig effektiv, fortæller Mette, der er sergent i UAS-gruppen.
     UAS-systemet Raven blev indført i 2007 og har været tilknyttet de danske ISAF-styrker i en årrække. Systemet har tjent de danske styrker godt, men det er nu så nedslidt, at det må skiftes ud.
     - Pumaen slår Raven på alle parametre. Eksempelvis er Pumaen næsten lydløs, og mens Ravens kamera var statisk, kan man dreje Pumaens kamera 360 grader. Flyet er noget større end Raven, men har også længere rækkevidde, fortæller seniorsergent Mark, der er Puma-instruktør hos Danske Artilleriregiment i Varde, hvor UAS-delingen hører til.

Et svært mål for skarpskytter
     Ligesom Raven sendes Puma-UAS´en i luften ved, at en soldat kaster flyet og derefter fjernstyrer det. En anden soldat kan styre kameraets funktioner på en lille monitor med joystick.
     Hver Puma UAS vejer omkring seks kilo og har et vingefang på 2,8 meter. Men selv om Pumaen er markant større end Raven, regner Mark ikke med, at man får problemer med, at det lille fly bliver skudt ned.
     - Den flyver cirka et halvt hundrede kilometer i timen, så man skal være lidt af en mesterskytte for at ramme flyet. Jeg kender heller ikke til nedskydninger af de Raven, som vi har haft i Afghanistan. Men vi har masser af film og fotos af afghanere, der kaster med sten efter vores UAS. Dog uden at ramme, fortæller Mark, mens Pumaen stadig svæver og filmer lydløst højt over vores hoveder.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4561---puma-til-helmand.htm.

Tweet