Farvel til det sidste artilleriregiment

tirs. 6. aug. 2013Baggrund:
tirs. 6. aug. 2013: To hærcentre til Varde Kommune
lør. 20. april 2013: Opsplitning af DAR trækker ud
tors. 14. mar. 2013: Oberst: Forventer regimentet opsplittet
ons. 20. febr. 2013: Varde videre - som ventet
lør. 16. febr. 2013: Kun plads til to kaserner i fremtiden
tors. 22. nov. 2012: Ekspert: Oksbøl bør være hærens centrum
ons. 21. nov. 2012: Notat: Saml hæren i fire centre

Der ryddes op i organisationen: De nye hærcentre gør Danske Artilleriregiment overflødigt. Så det forventes nedlagt.

Varde Kasernes fremtid synes sikret. Efter alt at dømme får kasernen et af fire hærcentre og med et andet center i Oksbøllejren bliver Varde Kommune et helt centralt område i den danske hær, der i disse år støt og konsekvent arbejder mod større og større geografisk centralisering. Flytningen af Hærens Sergentskole til kasernen i 2014 bidrager yderligere til dette.
     Denne sikring af arbejdspladser på langt sigt glæder ikke overraskende både kommunens borgmester og talsmænd for de ansatte.

Efterretninger samles i center
     At der kommer to hærcentre til Varde Kommune, er noget "JydskeVestkysten erfarer fra flere meget pålidelige kilder".
     Det medfører samtidig en oprydning i organisationen.
     I dag har Danske Artilleriregiment (DAR) to underlagte afdelinger. Den ene er 3. ISTAR-afdeling (3. ISTARAFD), der er en blandet landhandel, som primært tager sig af at indhente efterretninger, kontakt til civilsamfundet (CIMIC) og uddannelse af værnepligtige (HBU). Altsammen ikke-artilleristiske opgaver.
     Med afdelingens placering på Varde Kaserne har det hidtil været en organisatorisk logik at tilknytte enheden til det regiment, der hørte til kasernen/garnisonen, uanset hvad.
     Med hærcentre er det tilhørsforhold slut: Hærens Efterretningscenter med cirka 500 mand skal ligge på Varde Kaserne.
     - Hele idéen er at centralisere efterretningstjenesten. Og 3. ISTAR-afdeling skal være kernen i det ny efterretningscenter, siger oberst og regimentschef Birger Mejlholm til Jydske Vestkysten.

Al artilleri afgives til center
     Også den anden enhed, 1. Ildstøttesafdeling (1 ILSTAFD), må DAR give fra sig. Afdelingen, der rummer alle hærens selvkørende haubitser, bliver underlagt det nye Hærens Kamp- og Ildstøttecenter. Da både afdeling og center ligger i Oksbøllejren, slipper artilleristerne for kommandovejen og køreturene til Varde.
     For regimentet er der så ingen enheder at være regiment for. Det er slet og ret blevet overflødigt - og forventes derfor nedlagt. Fremover vil der på Varde Kaserne være to enheder for hele hæren: Efterretningscentret og sergentskolen.

Sidste artilleriregiment
     Der har været en hel del artilleriregimenter i Danmark. Med artilleriets gradvise mindre betydning for hæren, er antallet af artilleriregimenter siden 2. verdenskrig jævnligt blevet justeret.
     I nyere tid: I 1999 blev Nørrejyske Artilleriregiment i Skive lagt sammen med Sønderjyske Artilleriregiment i Varde under navnet Dronningens Artilleriregiment. I 2005 blev også Kongens Artilleriregiment samlet med Varde-regimentet. Og nu er en æra i den danske hær snart slut.
     - Det er lidt vemodigt. Men det vigtigste er, at den operationelle kapacitet fortsætter, siger Birger Mejlholm.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4547-Danske-Artilleriregiment-DAR--farvel-til-det-sidste-artilleriregiment.htm.

Tweet