Salut-forbud på Kronborg

fre. 28. juni 2013


Kilde: Helsingør Dagblad.Baggrund:
tors. 20. juni 2013: Ingen kongelige besøgte soldat
ons. 12. juni 2013: Såret soldat fra Oksbøl opereret
tirs. 11. juni 2013: Soldat kvæstet af sprængladning
tirs. 11. juni 2013: Faldt otte meter - slipper uden faldskader
tirs. 11. juni 2013: Kanon-ulykke - er sket før
tirs. 7. maj 2013: Kanonsalut for Prins Henrik

Arbejdstilsynet har nedlagt forbud mod affyring af kanonerne på Kronborg indtil årsagen til kanonulykken for et par uger siden er fundet.

Det skriver Helsingør Dagblad.
     Kanonen, der fyrede sig selv af i hovedet på en ung soldat fra Oksbøl under saluteringen for Hans Kongelige Højhed Prins Henrik på Kronborg den 11. juni, står stadig hvor den stod, da ulykken indtraf.
     Soldaten har mistet tre fingre på højre hånd, men beholder sin gribefunktion med den tilbageværende tommel- og pegefinger. Af hans forbrændinger i ansigtet er der ifølge kaptajn Arne Dyring fra Danske Artilleriregiment kun en rødmen tilbage, og den vil også forsvinde med tiden, vurderer lægerne.

Årsag tidligst kendt i juli
     Endnu arbejder teknikerne i Forsvarets Auditørkorps på at finde ud af, hvordan det kunne ske, at et kilo sortkrudt detonerede i løbet, mens soldaten var ved at gøre kanonen klar til det næste saluteringsskud.
     Der ventes ikke en afklaring på undersøgelserne før engang i juli. Indtil da har Arbejdstilsynet nedlagt forbud mod at fyre kanonerne på Kronborg af, uanset hvilken saluteringsværdig begivenhed, der måtte indtræffe i perioden.

Fald-ulykke skal forehindres
     Desuden skal den ravelin, som soldaten faldt ned fra, efter at kanonen var gået af, sikres.
     Det vil kræve en vis robusthed af hegnet, stakittet, eller hvilken løsning, der nu måtte blive aktuelt, men der kan ikke bare stilles hvad som helst op en kulturel verdensarv som Kronborg Slot.
     Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar til den del af problematikken fra Kronborg Slots chef, Louise Rue Moos, skriver Helsingør Dagblad.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4540-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--salut-forbud-paa-kronborg.htm.

Tweet