Kanon-ulykke - er sket før

tirs. 11. juni 2013Baggrund:
tirs. 11. juni 2013: Soldat kvæstet af sprængladning
tirs. 11. juni 2013: Faldt otte meter - slipper uden faldskader
tirs. 7. maj 2013: Kanonsalut for Prins Henrik

For 19 år siden blev to soldater forbrændt i ansigtet og på armene, da en kanon gik af på Prins Henriks fødselsdag - nøjagtigt som det er sket tirsdag.

Da 40-årige Jonas Ourø læste om tirsdagens tragiske ulykke, der har kostet en soldat flere fingre og forbrændinger flere stedet på kroppen, gav det anledning til noget af et deja vu.
     En nærmest identisk ulykke skete nemlig for 19 år siden - 11. juni 1994 - da han som soldat selv var med til at fejre Prins Henriks 60 års fødselsdag.

Slemt forbrændt
     Her blev to af hans kolleger sendt på hospitalet med svære forbrændinger i ansigtet og på armene, da en kanon gik af under salut for prinsen - præcis, som det skete tirsdag.
     - Jeg var en del af ingeniørtropperne i Farum og var i sprængningsgruppen, som lavede artillerinedslag i forbindelse med Prins Henriks fødselsdag. Et par af de andre skulle affyre en salut med kanonerne, fortæller Jonas Ourø, der lå på en bakke bag den høj, hvorfra Prins Henrik overværede fødselsdags-showet.
     - Pludselig kommer der en ambulance kørende hen mod kanonerne, fortæller Jonas Ourø.
     To af hans kolleger var blevet slemt forbrændt, da en kanon på en 155 milimeter haubits pludselig gik af. Den ene fik desuden brækket håndledet.

Svaber slukkede ikke helt
     Som det skete tirsdag - hvor en 26-årig overkonstabel mistede flere fingre og blev forbrændt - gik kanonen af, lige efter at soldaterne havde slukket gløder i kanonen med en våd svaber, lagt nyt krudt i og stampet det fast.
     - Vi skulle skyde en salut. Tre skud efter hinanden. Efter det første skud førte vi en svaber op i kanonrøret og lagde nyt krudt i. Så stod der en kæmpe ildkugle ud, forklarede den ene soldat, 21-årige Brian Larsen, dengang til BT.
     Dengang udtalte presseofficeren fra Sjælsmark Kaserne, at de to unge mænd på 20 og 21 år selv var skyld i ulykken, fordi de 'glemte at nedkøle våbnet efter første affyring'.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4526-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--kanon-ulykke---er-sket-foer.htm.

Tweet