Soldat kvæstet af sprængladning


Manden faldt flere meter ned fra bastionen ved eksplosionen. (Foto: Lars Johannessen.)

tirs. 11. juni 2013


Salutering
  Det er helt normal procedure, at salut-kanonerne på Kronborg bliver affyret i forbindelse med kongelige mærkedage.
   Prins Henrik, der bliver 79 år gammel i dag, var ikke til stede på Kronborg. Han har været prinsgemal i Danmark i 46 år.
   Kanonerne på Kronborg er 12 punds forladekanoner af systemet Karl af Hessen. De er fabrikeret i 1767 i Frederiksværk og blev anvendt under krigene i 1848-50 samt 1864.
   Salutering anvendes i dag både i Søværnet og Hærens Artilleri som en hædersbevisning til skibe, der fører nationsflag, til kongelige personer samt til særlige kongelige begivenheder. Salutering anvendes desuden ved artilleriets parader.Baggrund:
tirs. 7. maj 2013: Kanonsalut for Prins Henrik

Kronborg: Lægehelikopter fløj kvæstet soldat til Rigshospitalet efter ulykke under salutskydning for prins Henrik.

En 26-årig soldat er blevet kvæstet under affyring af en salut for prins Henrik på Kronborg. Ulykken skete idag kl. 12.03, da en salut skulle fejre prinsens fødselsdag.

Mister to-tre fingre
     Manden er ikke ramt af en kanonkugle, da kanonerne på Kronborg skyder med løst krudt.
     Ved en foregående salve blev en af de gamle kanoner ikke affyret, som den skulle, og tilsyneladende er det ladningen, der gik af, da soldaten gik hen foran kanonen for at gøre klar til den næste salve.
     Der blev ydet førstehjælp på stedet.
     Han har mistet to-tre fingre.
     Han er forbrændt på benene og har muligvis læderet den ene hånd.

Kylet seks-otte meter ned
     Soldaten er 26 år gammel og fra Danske Artilleriregiment.
     Ifølge presseofficer Allan Dyring fra Varde Kaserne er der tale om en overkonstabel af første grad fra 1. Ildstøtteafdeling, der holder til i Oksbøllejren.
     - Jeg ved, at han er blevet forbrændt og kylet seks til otte meter ned fra bastionen, siger Allan Dyring til JydskeVestkysten.
     Ifølge Arne Dyring blev en ladningspose antændt, mens soldaten var ved at lægge den ned i røret.
     - Det vi normalt gør, når vi har affyret et skud, er at lægge en våd klud ned i røret for at slukke eventuelle gnister, der måtte være fra det foregående skud. Det er også sket her, men alligevel har der været noget tilbage, der har antændt ladningsposen, siger Arne Dyring til Politiken.
     - Da han putter den nye ladning ned og er ved at stampe den i røret, bliver den antændt, siger Arne Dyring.
     Presseofficeren tilføjer, at den 26-årige efter alt at dømme er en erfaren soldat, der har været udsendt én eller flere gange.
     - Man skal virkelig gøre sig fortjent til at kunne kalde sig Overkonstabel af 1. grad. Det er nogle rutinerede knægte, der når dén grad i så ung en alder, siger Allan Dyring til JydskeVestkysten.

Ved fuld bevidsthed
     Han blev fløjet med lægehelikopter fra Kronborg.
     - Han var ved fuld bevidsthed, og klar, da han blev transporteret bort fra Kronborg, siger Henrik Rasmussen fra Nordsjællands Politi til TV2.
     Lægerne ved Rigshospitalet har siden erklæret ham udenfor livsfare.

Auditører
     Ifølge Arne Dyring er den sårede mands far blevet informeret om ulykken, som nu skal undersøges af militærpolitiet, Forsvarets Auditørkorps og militære våbenteknikere.
     - Når der er sket det, som vi kalder en særlig hændelse, bliver hele undersøgelsesapparatet sat i gang, og det kommer også til at ske her, siger Arne Dyring til Politiken.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4507-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--soldat-kvaestet-af-spraengladning.htm.

Tweet