|
2. brigade fortsætter jagten på gamle soldaterfærdigheder. Brigadens førerpersonel har været samlet i Hærens Taktiske Træner til øvelse i de helt grundlæggende måder at føre krig på.
Hovedparten af året holder førerpersonellet i 2. brigade fuld fokus på uddannelse. Altså grundlæggende militær uddannelse af HBU.
Men ind imellem er der fokus på førerne selv. På deres helt grundlæggende færdigheder, som er grundlaget for at kunne uddanne soldater til at virke i hærens enheder.
Brigadens førerpersonel har netop været samlet i Hærens Taktiske Træner i Oksbøl for at træne sig selv. Opgaven var at imødegå et angreb fra et fjendtligtsindet land. Metoderne var de gammelkendte dyder som kamp fra stilling, udvigende kamp og modangreb. Altså at lave planerne for hvordan krigen skal føres. Hvordan fjendens våbensystemer, køretøjer, logistiske situation og kampkraft skal udnyttes til egen fordel. Og hvordan egne styrkers kampkraft skal udnyttes maksimalt.
- 2. Brigade er ved at skærpe beredskabet, da hæren i disse år går fra at være en indsat hær til at være en indsatsklar hær. Det kræver, at vi uddanner os bredt, så vi kan indsættes hvor som helst, siger brigadechefen, oberst H. C. Mathiesen.
- Vi er tilbage ved basic. Vi øver det, der skal gøre førerne skarpe.
Følger op på 1100 soldaters feltøvelse
For få uger siden havde brigaden 1100 soldater på feltøvelse i Oksbøl, hvor det grundlæggende soldatermæssige håndværk blev pudset af. Øvelsen for 106 førere i taktisk træner er fortsættelsen i uddannelsescyklussen.
Tre bataljoner er med på øvelsen. Det er III Livgarden, V GHR og V JDR. | Befalingsudgivelse hos III/Livgarden. Underafdelingschefer følger koncentreret instrukserne for deres opgaver. Netop evnen til at kunne udarbejde en plan og gennemføre den er det, som 2. brigade træner i Hærens Taktiske Træner. |
Det er bataljonernes chefer, stabe, underafdelingschefer og støttefunktioner, som er i ilden. Det vil sige, at de planlægger, giver befaling, laver rock drill, tester egne planers styrker og svagheder ved at gennemgå dem systematisk, for til sidst at "spille" krigen i den taktiske træners avancerede computer-verden.
Computerspillet tager højde for alt det, som giver problemer på virkelighedens kampplads. Det vil sige køretøjer, der kører fast eller taber et bælte. Døde eller sårede soldater. Artilleriets virkning. Ja, kort sagt alt det, som skal gennemtænkes.
Herunder, at man udnytter alle sine muligheder for at få støtte fra eksempelvis artilleri til at holde fjenden nede, ingeniørsoldater til at slå en bro eller logistikfolk til at sørge for brændstof og ammunition.
Selve krigen i taktisk træner foregår inde i computerne. Hvert enkelt kompagni får hele tiden et klart billede af, hvordan egen situation er. Men samtidig må man nøje følge omgivelserne på radioen for at have det fulde overblik.
- Faktisk er vi tilbage ved de aktiviteter, som vi i nogle år har forsømt til fordel for missionsrelaterede aktiviteter. Og det er nødvendigt nu, hvor hæren går fra at være en indsat hær til at være en indsatsklar hær, forklarer H. C. Mathiesen.
Uddanner sig i generelle færdigheder
Hærens internationaler engagementer drosles ned over den kommende tid. Senest er Libanon-missionen trukket hjem, og for første gang i adskillige år er der ikke planer om kontinuerligt at skulle udsende en enhed af bataljonsstørrelse.
Derfor er der igen mulighed for at vedligeholde den helt grundlæggende uddannelse også for førerpersonellet. Den uddannelse, som er grundlaget for at kunne fungere i missionsområder som Afghanistan, Irak eller Libanon.
- Det, vi gør her, er, at vi binder uddannelsen sammen med resten af hæren. De her øvelsesaktiviteter gør, at vores førere er klar til at træde ind i stående styrke, siger H. C. Mathiesen.
Øvelsen var først og fremmest proceduretræning, hvor der kan trænes ned i detaljen. Dermed kan man tillade sig at begå fejl, gentage episoder eller fryse "spillet" for at lære. Havde der været soldater i felten, der skulle gennemføre planerne i praksis, så ville man ikke have samme muligheder, da disse soldater så ofte ville risikere at spilde tiden. Og uddannelsestiden er kostbar.
|