2. Brigades feltøvelse i Oksbøl for 1100 soldater 14.-18. november er "back to basics".
De helt grundlæggende militære færdigheder, de gammelkendte dyder som kamp fra stilling, angrebskamp, undvigende kamp og ikke mindst samvirke på alle niveauer. De grundlæggende færdigheder, som Hæren har nydt godt af at mestre de seneste mange år - men ikke har haft tid til at genopfriske.
Udsigten til, at Hæren inden for få år skal have færre udsendte soldater, har åbnet for genopfriskning af de helt grundlæggende militære færdigheder. Grøn krig efter de røde reglementer.
Håndværk forudsætning for de komplekse opgaver
De grundlæggende færdigheder er hele forudsætningen for, at der kan uddannes soldater, der kan udsendes topprofessionelle og klar til at løse særdeles komplekse opgaver.
- Det er utrolig vigtigt, at vi kan håndværket. Det er simpelthen de nødvendige forudsætninger for, at Hæren kan bruges til noget, siger brigadechef oberst H.C. Mathiesen.
Faktisk er det lidt de forsømte aktiviteter, der nu er genoptaget. Men helt glemt er færdighederne ikke. Primær øvelsestager er I bataljon fra Den Kongelige Livgarde.
Føring og friktioner
Bataljonschef Anders M. Pedersen er selv med helt fremme for at inddæmme en luftlandsat fjende. Fra sin fremskudte kommandostation fører han ved indsigt kampen.
- Det er jo en fornøjelse at have alle enhederne med. Det giver jo netop alle de friktioner, der er, når mange enheder skal arbejde sammen for at gennemføre en plan. Det tager bare tid at slå en ingeniørbro. Det er her, vi får de små detaljer ind under huden. Djævelen ligger jo i detaljen, siger Anders M. Pedersen.
Kampvogne, IKK, Eagle 4, PMV og alle andre køretøjer er med på feltøvelse i Oksbøl for 2. Brigade. Samvirke og koordinering er nøgleord for at genopfriske gammelkendte dyder for soldater på alle niveauer.
En af de andre helt grundlæggende ting, som soldaterne på alle niveauer også får med sig fra øvelsen, er indblik i, hvad alle de andre kan byde ind med. Altså hvad kan man få ud af samarbejdet med artilleriobservatøren, kampvognene eller opklaringseskadronen.
Certificering til NRF 2012
Denne opklaringseskadron er 2. Lette Opklaringseskadron fra Gardehusarregimentet. Eskadronen er hjemmehørende på Bornholm. Dens 128 soldater bliver undervejs i øvelsen også kigget ekstra efter i sømmene, da øvelsen samtidig fungerer som certificeringsøvelse til NRF 2012.
Eskadronen skal, sammen med et støtteelement, fra årsskiftet være klar til med 20 dages varsel at rejse ud for NATO.
Mere jordnært, så kommer der også prøvelser med at få tanket køretøjerne op i mørke, eller få dem bjærget, hvis de sidder fast. For selv om efteråret de seneste uger har været ganske tørt, så kan der sagtens findes vandpytter i størrelse "små søer" i Oksbøl-terrænet.
Grundstammen i hold 15
I/Livgarden er udpeget til at skulle udgøre grundstammen i hold 15 til Afghanistan, når de har afsluttet det aktuelle uddannelsesforløb. Derfor er det nødvendigt at få arbejdet alle de basale færdigheder på plads.
I/Livgarden er primær øvelsestager og er indsat i alle de klassiske kampformer som angreb, udvigende kamp og forsvar. For den enkelte soldat betyder det genopfriskning af de færdigheder, der blev indlært for mange år siden, og som hærens soldater har nydt godt af i mange år i missionsområder.
Men den missionsorienterede uddannelse må vente, for er fokus ikke på opgaven, så smutter de luftlandsatte fjender udenom.
Artilleri afgør kampen ...
At der er tale om erfarne soldater og førere, viser sig i netop opgaveløsningen med luftlandsætningen. Et markeringshold arbejder som heste for at lave artillerimarkeringer.
- Har man ild til rådighed, så skal den bruges, siger oberst H. C. Mathiesen, mens han følger ildmarkørernes arbejde. At bruge netop krumbane-ild, viser al erfaring fra især Afghanistan, er kampafgørende.
Jorden er ikke giftig
En anden erfaring fra Afghanistan er dog ikke specielt velegnet til den form for krig, som "hjemme-hæren" kæmper.
Det er det, man kan kalde "jorden er giftig". Frygten for IED´er.
Bataljonschef oberstløjtnant Anders M Pedersen, I/Livgarden, kan konstatere, at soldaterne kan deres håndværk. Og så kan de selv evaluere deres indsats og finde gode og mindre gode sider ved indsatsen. Det kendetegner en professionel indstilling.
Fjendtlig artilleri - endnu en disciplin
Mod en mere regulær fjende er der ikke improviserede, dødsensfarlige sprængladninger i alle veje og spor.
Der imod kan man forvente, at fjenden også råder over artilleri. Den passive modforanstaltning mod artilleri er spredning. Altså at sprede enhederne ud over et større område i stedet for at klumpe sammen og køre i halen på hinanden.
Den disciplin skal også mestres.