Koldkrigstaktik er stadig grundlag


Det er optimalt at træne stabsprocedurer i en taktisk træner. Her kan man afprøve, om ens overvejelser og plan virker. Også selv om grundlaget er en landgang på Lolland, for de grundlæggende teknikker i militære overvejelser er de samme nu, som i den kolde krigs dage.

ons. 12. okt. 2011


Kilde: HOK.



Mere om Taktisk Træner:
fre. 6. juni 2008: Danske Division træner angreb
ons. 16. april 2008: 1. Brigade træner digitalt
ons. 14. nov. 2007: Vi skal, vi vil, og vi gør det sgu'
fre. 24. mar. 2006: FAK og HO på fælles øvelse

Det kan forekomme en anelse antikveret at øve sig i at slås med en fjende efter landgang på Lolland, men moderne terror-bekæmpelse bygger faktisk på store dele af koldkrigens taktik.

Scenariet med en fjendtlig styrke på vej mod hovedstaden efter en landgang på Lolland vil for de fleste kun stå som en diffus tåge fra tiden før årtusindskiftet. Men den taktik og den analysemodel, der lå til grund for datidens militære operationer, er for langt den største dels vedkommende stadig god latin i en tid, hvor bekæmpelse af terrorisme er langt mere dagsordenen.
     Det skal dog understreges, at de militære overvejelser, planlægning og befaling for indsættelser også bruges helt aktuelt i forbindelse med danske operationer i internationale missioner. Så der er faktisk ret god grund til at holde færdighederne ved lige, specielt for de enheder, der snart skal ud i en international mission.
     Det var da også med den baggrund, at 2. Brigade i denne uge gennemførte en øvelse i Taktisk Træner i Oksbøl. Netop den taktiske træner er det rigtige instrument, når det er stabe, der skal øves, og hvor man kan spare mange penge ved ikke at have tre bataljoners soldater til at trampe markerne flade på Sydsjælland.
     Det er nemlig analysemodellen og den senere befalingsudgivelse, der er kernen i både datidens og nutidens militære indsats. Det oplevede bataljonsstabene fra I Panserinfanteribataljon fra Den Kongelige Livgarde samt II Panserinfanteribataljon og III Opklaringsbataljon fra Gardehusarregimentet i den forløbne uge.
     Ud fra den kendsgerning, at selv de bedste planer sjældent holder længere end til det første møde med fjenden, måtte samtlige bataljoner da også ind i øvelsen til at justere på planerne, og det krævede træk på den samlede erfaring fra samtlige stabsmedlemmer at få koordinationen mellem enhederne til at lykkes.
     Ud over det taktiske spil var emner som back brief (kontrol af, om opgaven er forstået) og rock drill (gennemgang af den kommende operation) emner, der blev arbejdet meget med, og som der blev draget mange nyttige erfaringer ud af.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4131-2-Uddannelsesafdeling--koldkrigstaktik-er-stadig-grundlag.htm.

Tweet