Praktik ved 1. Artilleriafdeling


Der slæbes granater. Hver granat vejer omkring 43 kg.

man. 3. maj 2010


Kilde: HO.


Hold Læssøe har været i praktik i 6 uger, hvor kadetterne blandt andet træner deres færdigheder i ledelse og pædagogik. Under praktikken skal tingene virke, og alle planer, der er udtænkt af kadetterne, møder virkeligheden.

Fra uge 10 til og med uge 15 har jeg, sammen med to andre kadetter, gennemført praktik som HF (halvbatterifører) ved Danmarks eneste selvkørende haubitsbatteri, nemlig det stolte Fløjbatteri i Oksbøllejren.
     Fra første møde med batteriet blev vi kastet i ilden og overtog med det samme rollen som HF og skydeofficer (SO). Som HF har man ansvaret for tre selvkørende haubits + besætning (ca. 21 mand). Det var fedt igen at få ansvaret over andet end sin egen skoletaske, og vi gik hurtigt fra skoleelev til delingsfører.
     De første 2 uger gik med feltdage og øvelse med henblik på at få sammentømret og rutineret de erfaringsmæssigt blandede kanonbesætninger. For så i uge 12 at gennemføre en uges skarpskydning med kanonerne, hvilket blev en succes for mit vedkommende.
Kl. 0800 havde vi skydetilladelse og var klar til skud igen.

     Fedt at se de ting man har øvet i 2 uger virker, når det gælder samt at se batteriet arbejde sammen indbyrdes og blive støttet udefra af de forskellige mekanikere, NÅR kanonerne brød sammen. For de er gamle, men de virker, og når de gik i stykker, var der hurtigt en mekaniker over dem.

Feltdage
     Vores nærmeste chef under praktik opholdet, kaptajn Søby, havde lavet et afvekslende program, og efter at have fungeret som praktisk delingsfører i 3 uger, fik vi nu til opgave at planlægge to feltdage.
     På skolen har vi haft mange planlægningsopgaver i faget uddannelse, men til forskel fra skolen, fik vi nu også lov til at gennemføre vores plan. På skolen kan man nemt forudsætte sig ud af alt, det er lidt sværere i virkeligheden. Vi havde planlagt at tage alle seks kanoner samt besætning med ud på feltdagen, men på selve dagen var der to kanoner, der kunne køre og alle seks førere for kanonerne var optaget eller fraværende. Så vi måtte tilpasse planen, (anvende markeringsstrimmel for at markere kanoner og udpege meniggruppeførere) og det blev to gode dage alligevel.  

Salut fra Kronborg
     Den sidste uge i praktikopholdet havde vi alle tre glædet os til. Vi skulle med Fløjbatteriet til Kronborg og skyde salut for Hendes Majestæt Dronning Margrethe ll i anledning af hendes 70-års fødselsdag.
     Onsdag d. 14/4 kørte vi af sted til Høveltegård, hvor vi blev indkvarteret. Torsdag tog vi til Kronborg for at træne saluteringen hele dagen, og fik folkene sat på de forskellige funktioner. I alt skød vi med 15 kanoner. Besætningen bestod af 15 kanonmænd og 2 ladehold af hver 5 mand. Jeg selv fik funktionen "støder" på 1 ladehold. Min funktion bestod i at skubbe krudtposen ned i løbet, på de ca. 250 år gamle kanoner, med en lang stang.
Skudafgang med kanon på Kronborg. Et skud består af 1 kg sortkrudt og 1 fængrør til at antænde krudtposen.

     Så blev det fredag, og vi var spændte. Kanonerne blev klargjort, og vi fik indøvet saluteringen et par gange, og var klar (troede vi).
     Kl. 1200 skulle det første skud gå, og herefter ét skud per 5 sekund under batterichefens kommando, indtil de 3 x 9 længe leve var nået (27 skud).
     I de sidste 5 år der er blevet gennemført saluteringer på Kronborg, har der kun været én klikker (et skudforsøg uden skudafgang), og under fredagens salutering startede vi med en klikker, og nåede op på omkring 8. Så alt i alt en yderst skuffende salutering d. 16/4 2010. Årsagerne til fiaskoen var mange, men set i bakspejlet skulle vi måske have brugt mere tid på indøvelse hos kanonfolkene, mest psykisk, da betjeningen ikke kræver specielt meget.
     Trods den dårlige salutering var det stadig en god oplevelse for os 3 kadetter. Det var samtidig afslutningen på en god 6 ugers praktikperiode, fyldt med en masse praktiske erfaringer og oplevelser, vi kan bruge når vi kommer tilbage på skolen i f.eks. fagene Ledelse og Uddannelse.
     Jeg selv og kadet Højer skal begge tilbage til artilleriet efter HO, og jeg tror på, at gensynsglæden bliver gensidig.

1 stk. stolt kanonkommandør plus hans kanon.

    

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3974-1-DAA-1-Danske-Artilleriafdeling--praktik-ved-1-artilleriafdeling.htm.

Tweet