Forsvarets flagdag markeret


- Vi arbejder ihærdigt på at få sendt de selvkørende haubitser til Afghanistan, fortalte regimentschefen, oberst Mejlholm, i sin tale på Varde Torv. I baggrunden Hans Christian Thoning og en 105 mm haubits. (Foto: DAR.)

lør. 5. sept. 2009



"Det er helt naturligt, at vi i dag starter på en ny fornem tradition med en flagdag til anerkendelse af nuværende og tidligere udsendte danske soldater."

Kilder: DAR (m. billeder) og JydskeVestkysten.


Siden 1948 har op mod 60.000 danske soldater været udsendt. Flere har givet deres liv for fædrelandet, for at andre rundt om i verden kan få en bedre hverdag. Også Danske Artilleriregiment hjemhørende i Varde har oplevet at sige farvel til en god ven og kollega.

Takken og den folkelige anerkendelse har det undertiden været svær at få øje på. Det rådes der nu bod på med Forsvarets Flagdag, som lørdag blev afviklet for første gang, landet over.
     Derfor var der her til formiddag parade på Varde Torv. Tidligt på formiddagen hang truende regnvejrsskyer over Varde by. Regnen stoppede dog brat inden paradens start. Præcis kl. 10.00 ankom dagens talere: Chefen for Danske Artilleriregiment, oberst Birger Mejlholm, og formanden for Forsvarsudvalget Hans Christian Thoning.
     Mejlholm roste indledningsvis den nye tradition:
     - I de senere år har støtten til og anerkendelsen af de unge danske mænd og kvinder, der - med livet som indsats - kæmper for sikkerhed og demokrati langt fra Danmark, været støt stigende. Det er derfor helt naturligt, at vi i dag starter på en ny fornem tradition med en flagdag til anerkendelse af nuværende og tidligere udsendte danske soldater.

160 artillerister udsendt om året
     Derefter redegjorde oberst Mejlholm for artilleristernes deltagelse i de internationale konflikter:
     - Fra Danske Artilleriregiment på Varde Kaserne har vi i årenes løb udsendte hundredvis af gæve artillerister til verdens brændpunkter. De fleste soldater har kæmpet på Balkan, i Irak og i Afghanistan, men vi må ikke glemme de mange, der har taget en tørn i en række andre missioner i Afrika og mellemøsten.
     I øjeblikket udsender vi fra Varde ca. 160 artillerister om året fordelt på to hold. Ca. 130 af disse kæmper i den ustabile Helmand provins i det sydlige Afghanistan. Her er de først og fremmest indsat til at indhente informationer om fjenden med artilleripejleradarer og førerløse fly, til at påkalde og lede ildstøtte fra artilleri og fly samt til at lede genopbygningsprojekter.
     Under mit besøg hos artilleristerne i Helmand i juni måned kunne jeg med stor glæde konstatere, at de løser deres opgaver med stort engagement og stor professionalisme. De gør både Danmark og Varde stor ære og fortjener den højeste respekt.
     De resterende 30 udsendte soldater løser i Kosovo vigtige og komplekse forbindelsesop- gaver mellem den danske Kampgruppe og en række civile organisationer. Dermed bidrager de til at skabe bedre forståelse for situationen i lokalområderne, således at Kampgruppen har det bedst mulige grundlag for at øge sikkerheden i sit ansvarsområde. Selv om det samlede danske bidrag i Kosovo formentlig reduceres næste år, ser det ud til, at vi fortsat skal udsende forbindelsesholdene her fra Varde. Det glæder mig selvfølgelig meget, at vi dermed kan bidrage til at stabilisere en vigtig del af Europa.
     Jeg vil i næste måned besøge de soldater, vi har udsendt til Kosovo, og give dem al mulig støtte og respekt.
     Desværre har også artillerister måttet betale den ultimative pris i kampen for en bedre og mere stabil verden. Den 2. maj 2007 mistede premierløjtnant og artilleriobservatør Steen Rønn Sørensen livet efter kamp i Afghanistan. Æret være hans minde.
     Andre har fået betydelige skader på krop og sjæl, jeg ønsker dem al mulig helbredelse.

Mål: Haubitsen skal med ud
     Mejlholms forgænger, oberst Kahle, efterlyste i marts, at haubitserne blev udsendt. Det arbejdes der nu intenst for, afslørede oberst Mejlholm:
     - Da vi er et artilleriregiment, kan det næppe undre, at vores stolthed er den selvkørende haubits, som står herovre. Trods en del år på bagen fungerer den ganske glimrende. Desværre har vi hidtil ikke haft mulighed for at udsende haubitsen, men det er vores klare overbevisning, at den vil være en kærkommen støtte til de soldater, som dagligt er i kamp med Taleban i Afghanistan. Vi arbejder derfor ihærdigt på at få den udsendt.
     Obersten sluttede talen med at invitere til åbent hus på Varde Kaserne 19. september.

Politisk respekt
     Efter talen blev Dannebrog hejst på det gamle rådhus. Den endelige markering af Forsvarets Flagdag skete i form af Dansk Løsen (3 skud) med en 105 mm haubits. Lyden var overraskende høj. Så der lød både overraskende latter og gråd fra forskrækkede småbørn.
     Som afslutning på paraden talte folketingsmedlem og formand for forsvarsudvalget, Hans Christian Thoning (V).
     - Soldaterne fortjener vores dybeste respekt og anerkendelse. Alle har de præsteret en ekstraordinær indsats, og de udsendte tropper gør et formidabelt arbejde, sagde Hans Christian Thoning.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3770DAR.htm.

Tweet