Soldaterne øver sig til alvor


Med et ordentlig drøn sendes granaterne af sted, og hele området dækkes næsten øjeblikkelig af et tykt røgslør. Foto: Jørn Deleuran

ons. 21. jan. 2009



"Hvis et led ikke giver de rigtige informationer videre, så rammer vi ikke, hvor vi skal."

Foto og kilde: Ugeposten Skjern.


268 dage om året må der skydes i Borris Skydeterræn. Området er et af kun to i Danmark, hvor der skydes med det allertungeste skyts: Haubitserne.

Omkring 150 soldater fra Luftsværnsmissilafdeling, Hærens Ildstøtteskole og Hærens Sergentskole er samlet til skydeøvelse i Borris Skydeterræn. Hele 90 procent af hærens enheder kommer forbi lejren i løbet af et år. Der er nemlig kun to steder i Danmark, hvor der må skydes med artilleri, som er det tungeste skyts; i Borris og i Oksbøl.
     Soldater, der specifikt træner til at komme til Afghanistan, er også tit et smut forbi Borrislejren.

Kanonens øjne
Premierløjtnant og artilleriobservatør Claus Damm har hjembragt friske krigserfaringer fra den danske militærbase i Afghanistan. Det er guld værd i den fortsatte uddannelse af artilleri-observatørerne.

     Claus Damm er lige vendt hjem fra den militære base Armadillo i Afghanistan, hvor han var udsendt som artilleriobservatør. Posten kræver, at man skal på ture ind i områder, hvor granaterne senere skal ramme.
     - Hvis kanonen skyder 24 kilometer, kan man jo ikke se, hvor man rammer. Derfor er det vigtigt, at der er øjne inde i selve området. Det er artilleriobservatøren, der sender koordinater om målet videre til skydecentralen. Her beregnes det, hvor højt haubitsen skal indstilles, hvilken granat og ladning, der skal i og så videre, forklarer Claus Damm.
     Nødvendigvis må der mange og grundige forberedelser til, inden soldaterne inde i den selvkørende haubits kan lægge granaten, gøre klar til skydning og trække i snoren. Alt bliver dobbelttjekket, da en fejl i krigshandlinger kan være fatal og koste uskyldige livet.
     - Hvis et led ikke giver de rigtige informationer videre, så rammer vi ikke, hvor vi skal. Derfor er kunsten at få informationerne så korrekt som muligt igennem, siger han.

Dis og drøn
     På grund af dis og dårlig sigtbarhed, er der er en slags dvalestemning over hele Borrislejren. Men da der pludselig bliver givet melding om at skyde, er det som at træde i en myretue: Det myldrer frem med liv og leben. Alle er øjeblikkeligt i omdrejninger, pulsen stiger, og meldingerne går på kryds og tværs. Granater fra tre haubitser skydes af samtidig, og med lynets hast - rekorden er vist 10 sekunder - lader soldaterne kanonen igen, og det buldrer og drøner igen henover Borrislejren.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/3682-Artilleri--soldaterne-oever-sig-til-alvor.htm.

Tweet