Kampen mod ISIL dræner dansk krigskasselør. 15. aug. 2015"Politikerne må finde pengene uden for Forsvaret, når de er brugt op i denne her kasse. Ellers skal der skæres yderligere i kapaciteterne, der i forvejen ikke er tilstrækkelige. Det er jo ikke sådan, så der står penge rundt omkring i Forsvaret og bare venter på at blive brugt."

Udgifterne til fly-krigen mod ISIL (Islamisk Stat) er gået over sine bredder i en sådan grad, at Forsvarets reserve-pengetank på 500 millioner kroner til internationale operationer allerede nu ser ud til at blive brugt op i år.

Det viser en opgørelse fra Forsvarsministeriet, som Ritzau har fået aktindsigt i.
     Forsvarsministeriet forventer, at de samlede omkostninger til internationale operationer vil blive på 485-500 millioner kroner inden årets udgang.
     Med andre ord rub og stub af reserven, og det vel at mærke inden, at Folketinget skal om kort tid beslutte, om man skal forlænge indsatsen mod ISIL, når det nuværende mandat udløber til oktober.

Vidste det blev dyrere
     Allerede i foråret stod det klart, at indsatsen mod ISIL ville blive langt dyrere, end de 135 millioner kroner, som politikerne oprindeligt kalkulerede med, at krigen maksimalt ville koste i løbet af det første år.
     Det skyldes, at de danske F16-piloter og mandskabet omkring dem har haft langt mere at se til, end man havde ventet. Eksempelvis havde frem til april kastet bomber for 52 millioner kroner.
     Hos det største fagforbund inden for Forsvaret - Centralforeningen for Stampersonel - er formand Jesper K. Hansen ikke overrasket over, at pengene er brugt.
     - 500 millioner kroner er jo slet ikke nok i forhold til alt det, som politikerne gerne vil. Det er let at slå ud med armene, men det er også hamrende dyrt at have et fly-bidrag ude, siger han.

Pengene kan ikke findes
     Centralforeningen har tidligere talt for at sætte en stopper for F16-bidraget, når mandatet udløber til oktober. Det skete efter et nødråb fra de udsendte flymekanikere, der klager over stress og overarbejde.
     Men hvis Folketinget beslutter at fortsætte krigen mod ISIL på den anden side af oktober - og dermed dræne yderligere på den pressede krigsreserve - så kan pengene ikke findes inden for Forsvaret, siger Jesper K. Hansen.
     - Politikerne må finde pengene uden for Forsvaret, når de er brugt op i denne her kasse. Ellers skal der skæres yderligere i kapaciteterne, der i forvejen ikke er tilstrækkelige. Det er jo ikke sådan, så der står penge rundt omkring i Forsvaret og bare venter på at blive brugt.
     Siden første fly-mission den 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 464 missioner og kastet 411 bomber.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5615-Mission--kampen-mod-isil-draener-dansk-krigskasse.htm.

Tweet