Det kan være hårdt, men det giver mening


Sprogofficer Anna Grosz blev efter mindre end et døgn på mission med MINUSMA kastet ud i tolkearbejdet, da hun til en mindehøjtidelighed for seks faldne FN-soldater skulle tolke for den samlede presse i Burkina Faso. (Privatfoto.)

tors. 6. aug. 2015



"Journalisterne er ivrige efter information. Det er heldigvis ikke hverdagskost, at seks soldater bliver dræbt, og det er derfor, at pressen er mødt frem for at høre, hvordan MINUSMA vil takle det."

Kilde: forsvaret.dk.



Baggrund:
tors. 28. maj 2015: Attentat-forsøg mod dansk top-officer
lør. 7. mar. 2015: Dansk top-officer får nøglestilling i Mali
man. 5. jan. 2015: Nytårshilsen fra Mali
ons. 19. nov. 2014: Mali - masser af udfordringer
tors. 9. okt. 2014: Mali: God start for dansk hold
tirs. 26. aug. 2014: Efterretningsofficerer på plads i Nord-Mali
tors. 26. dec. 2013: Hær-officerer skal løse nøgleopgave i Mali

Sprogofficer Anna Grosz ankom til Mali for kort tid siden, og hun fortæller her om sine første oplevelser som en del af MINUSMA-indsatsen, hvor hun blandt andet måtte skrive tale til en mindeceremoni for seks faldne FN-soldater.

I skyggen af et halvtag står seks kister på række. Det er en meget varm julidag, og jeg befinder mig i Ouagadougou i Burkina Faso, hvor jeg deltager i en mindeceremoni for seks faldne soldater fra Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali (MINUSMA).
     Jeg har været i missionen i mindre end et døgn, og om lidt vil jeg få min ilddåb med 20 mikrofoner skubbet op i ansigtet, når jeg som tolk for MINUSMAs danske styrkechef, generalmajor Michael A. Lollesgaard, skal tolke for Burkina Fasos lokale presse.
     Journalisterne er ivrige efter information. Det er heldigvis ikke hverdagskost, at seks soldater bliver dræbt, og det er derfor, at pressen er mødt frem for at høre, hvordan MINUSMA vil takle det.
     Dagen forinden, den 8. juli klokken 07:30, ankom jeg i Bamako i Mali. Allerede klokken 10:00 var jeg i gang med at skrive en tale til den officielle mindeceremoni, som skulle finde sted på MINUSMA-hovedkvarteret i Bamako, for de seks soldater fra Burkina Faso. De blev dræbt blot få dage før min ankomst, da deres konvoj faldt i et bagholdsangreb, mens de var på vej hjem på orlov. Angrebet var et enkeltstående tilfælde, men ikke desto mindre var det rystende, for det var tydeligt, at jihadisterne, der kommer fra de nordlige egne, havde sat konvojen som mål.
     Mindeceremonien i Hovedkvarteret, hvor min tale blev fremsagt, var en meget trist begivenhed med deltagelse af mange prominente gæster fra Mali og fra udlandet.

MINUSMA er en vigtig indsats
     I Mali er det officielle sprog fransk, og da Forsvaret kun har få franskkyndige officerer, er jeg blevet sendt afsted med kort varsel. Jeg er sprogofficer i arabisk, men jeg kan også tale fransk, og har blandt andet brugt mit franske som arbejdssprog på en ambassade i udlandet.
     Det tog mig ikke lang tid at takke ja til opgaven. Allerede efter ganske kort tid i missionen forstår jeg, hvor stor en betydning den har. Dette gælder også i et europæisk perspektiv i forhold til at bekæmpe blandt andet terrorisme og menneskesmugling.
     Styrkechefen kommer meget rundt til soldaterne og holder pep-talks for både soldater og stabe. Det går fint, og jeg har fået opdateret mit militærfranske. Styrkechefen ynder at bruge udtryk som "klar til kamp", "kontrol", "kampeksercits" og "koordination", og på min korte tid i MINUSMA har jeg mange gange stået foran afrikanske soldater og oversat styrkechefens krav til "gode militære dyder". Det er spændende, og det giver mening.

Om MINUSMA
  FN's sikkerhedsråd vedtog den 25. april 2013 resolution 2100, der etablerede den fredsbevarende operation MINUSMA.
   MINUSMA afløste den 1. juli 2013 den hidtidige afrikansk-ledede støttemission AFISMA.
   MINUSMA har til opgave at stabilisere situationen, så regeringen kan reetablere kontrollen over territoriet. Missionen skal desuden implementere transitionskøreplanen og støtte valgprocesserne, ligesom den skal sikre beskyttelse af civile, overholdelse af menneskerettigheder, ydelse af humanitær bistand, bevarelse af kulturelle mindesmærker samt sikre national og international retsforfølgning af internationale forbrydelser.
   Danmark har bidraget til MINUSMA siden starten af 2014.
   FN's generalsekretær Ban Ki-Moon udpegede i marts 2015 generalmajor Michael A. Lollesgaard som styrkechef for MINUSMA.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5598-Mission--det-kan-vaere-haardt-men-det-giver-mening.htm.

Tweet