Mortérskytter - afsiddet fra PMVtors. 4. juni 2015"Vi brugte handlebanen og skydningerne til at eksperimentere med at gå afsiddet med morter inkl. alt tilhørende grej, for at vi kunne drage os nogle erfaringer for, hvordan vi i fremtiden kan få løst opgaven på bedst mulig måde, hvis det nu skulle gå hen og blive fremtiden med afsiddet mortere uden PMV'er."


Baggrund:
man. 11. maj 2015: Er Piranha 5 en faceliftet Piranha IIIC?

Soldaterne må selv slæbe mortérer, granater og andet udstyr, bl.a. når terrænet bliver for svært for PMV'en (pansret mandskabsvogn). Følg en mortérsektion, når de øver Afsiddet patrulje.

Jeppe er konstabel og mortérskytte. Sammen med hans mortérsektion fra 1. Batteri i 1. Danske Artilleriafdeling har han været på træningstur til Grafenwöhr Training Area, hvor de deltog i skarpskydning på handlebane.

Erfaring med at gå afsiddet uden PMV
     Jeppe har skrevet om turen på HKIC Facebook-side:
     "Formålet med ugen var at gennemføre JDR's LFX ("Live Fire Excercise", red.). Vi brugte handlebanen og skydningerne til at eksperimentere med at gå afsiddet med morter inkl. alt tilhørende grej, for at vi kunne drage os nogle erfaringer for, hvordan vi i fremtiden kan få løst opgaven på bedst mulig måde, hvis det nu skulle gå hen og blive fremtiden med afsiddet mortere uden PMV'er.
     Tirsdagen startede ud kl. 06:00, hvor folk var lidt trætte grundet den sene ankomst mandag, dog var der stadig stort gå på mod fra alle. Vi gik med delingen frem igennem en skov, indtil de kom i føling, hvorefter vi selvstændigt knækkede af ruten for at gå i stilling med mortererne mhp. at kunne støtte kamptropperne med granater, imens de rykkede frem for at angribe en nærliggende by infiltreret af fjender.

Folk presset: Tungt at bære
     Vægtmæssigt var folk en del presset, skytterne bar morteren komplet på et bærestativ, der fungerer som en rygsæk. Hjælperne og resterende personel i gruppen bar granaterne og resten af grejet vi skulle have med. Nogle bar 8-9 granater der vejer lige under 2 kg stykket, så vi var godt læsset.
     Onsdagen og torsdagen gik også med afsiddet patrulje. Sidst på torsdagen skulle gruppen for første gang prøve at rense et hus (Killhouse) med skarp ammunition i geværerne.
     Killhouse er et specialbygget hus med indbyggede skiver der kommer frem, når man bryder ind. Væggene i huset er fremstillet af et specielt materiale, så vi med skarp ammunition praktisk talt kan skyde ind i væggen, imens der står folk på den anden side uden at blive ramt. Så det var rigtig fedt at prøve kræfter med.
     Fredag gik med vedligeholdelse og pakning af grej og derefter gik turen tilbage til Danmark igen.

En del materiel skal forbedres
     Konklusionen på denne tur er, at det var en god og fed tur trods den pressede start.
     Der er en del materiel, der skal forbedres, for at opgaven kan løses bedst for alle. Det primære er rygsækkene til granater, værktøj og mortertilbehør, da det aldrig har været hensigten at man skulle gå patrulje med disse tasker. Der burde blive lavet et bedre alternativ til bærestativet til morteren, da man ikke kan fungere ordentligt som geværskytte, imens man har stativet på (f.eks. liggende skydestilling).
     Vi fik draget de erfaringer, vi håbede at få, og vi vil være bedre forberedt på sådan en opgave til en anden gang."
    

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5540-Morter--morterskytter-uden-stoette-fra-hjul-pmv.htm.

Tweet