Ryst-sammen-dag: Efterretninger anno 1943


Tirpitz-stillingen.

man. 1. dec. 2014


Kilde og flere billeder: HEC på Facebook.Mere om 2 MIBTN:
tirs. 18. nov. 2014: Combined Resolve III
Kort nyt

For at styrke korpsånden havde 2 MITBN fornylig en aktivitetsdag for alle dens enheder. Her blev efterretningsbehovene efteråret 1943 nørdet igennem ...

2 MIBTN, 2. Military Intelligence Bataljon, har mange afdelinger, der i hverdagen ikke ser så meget til hinanden, på grund af øvelser og opgaver. Det skulle aktivitetsdagen råde bod på.
     Men ingen arbejdsdag uden en efterretningsmæssig vinkel. Derfor havde Sten og Niels - bataljonens kapaciteter udi det militærhistoriske - planlagt et program, som var både oplysende, sjovt og aktivt og samtidig tjenstligt relevant. Det skriver HEC på Facebook.

Modstandsbevægelsen 1943
     De to historisk interesserede medarbejdere førte fra morgenstunden alle tilbage til efteråret 1943, kort efter at den danske hær var blevet afvæbnet af tyskerne.
     Samtlige bataljonens soldater blev således "hjemsendt", klar til at indgå i modstandsbevægelsens efterretningsarbejde.
     Det blev indledt med et langt og grundigt foredrag om hvordan efterretningsnetværket under besættelsen var blevet forberedt og ledet fra Danmark, i Stockholm og i London, af officerer som havde siddet i Generalstabens Efterretningssektion før afvæbningen.
     Officererne blev kendt som "den Lille Generalstab" eller "Ligaen" og en føringsofficer fra England gav alle bataljonens medarbejdere en grundig orientering om den tyske Atlanterhavsvold, forud for en nært forestående allieret invasion; måske på den danske vestkyst?

Tirpitz
     Efter en indføring i både agentnetværk i England, Portugal, tyske radarsystemer og engelske raids, vildledningsoperationer som Operation Fortitude og Skildpaddespionens arbejde i Thyborøn, blev alle udstyret med Ligaens efterretningsbehov, i form af en indhentningsplan, omkring kanonstillingen Tirpitz, ved Blåvand.
     Herefter gik turen i lastbiler til Tirpitz museet i Blåvand, hvor museumsinspektøren gav en grundig indføring i stillingens historie, baggrund, og i de tekniske detaljer, som for eksempel kanonernes rækkevidde, oprindelse og det tyske bunkersystem i området.

Efterretningsplan
     Bataljonen fik nu til opgave at finde de oplysninger, som var ønsket i indhentningsplanen - og alle gik til opgaven med krum hals.
     Efter en god frokost i terrænet, var der indlagt idrætsaktiviteter - for det er jo en operativ bataljon.
     Dagen sluttede med en fælles middag og lidt at drikke på kasernen i Varde.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5298-HEC-Haerens-Efterretningscenter--ryst-sammen-dag-efterretninger-anno-1943.htm.

Tweet