Et lærerigt besøg i Tyskland


Gennemgang af grej.

man. 29. sept. 2014


PDF-/print-version: forsvaret.dk.


Civil-militært Samarbejde og Psykologiske Operationer-kompagniet (CIMIC & PSYOPS) i 1. Military Intelligence Bataljon er p.t. på knap 40 mand.


CIMIC & PSYOPS-kompagniet fra Hærens Efterretningscenter har været på besøg i Tyskland for at se, hvordan de anvender deres PSYOPS. Besøget har forhåbentlig lagt grundstenen til et nyt samarbejde fremtiden.

I uge 35 besøgte Civil-militært Samarbejde og Psykologiske Operationer-kompagniet (CIMIC & PSYOPS) i 1. Military Intelligence Bataljon, Hærens Efterretningscenter det tyske Zentrum für Operative Kommunikation (ZOPKOM), der er Bundeswehrs enhed for Informations Operationer (INFOOPS). Formålet var at se, hvordan Bundeswehr har opbygget og i dag anvender deres PSYOPS.
     I Tyskland er CIMIC og PSYOPS i højere grad adskilte specialer, end vi som danskere normalt opfatter disse, og det danske KMP tog af sted for at få en helhedsforståelse, almen kompetenceudvikling og selvfølgelig for at lære de tyskere kolleger bedre at kende for i Danmark er vi er stadigt et "ungt" KMP i vores nye struktur.
     Vores kompagni, den danske hærs stående og operative kapacitet indenfor CIMIC og PSYOPS, er lige nu på knap 40 mand, hvorimod ZOPKOM har næsten 950 soldater i deres enhed. ZOPKOM ligger på to kaserner i det vestlige Tyskland - i Koblenz og i Mayen, men vil til næste år blive samlet i Mayen.
     ZOPKOM har, modsat den danske pendant, alle de kapaciteter, der er organisatoriske i en PSYOPS organisation: Planners, Target Audience Analysis, Production, Tactical Psyops Teams (TPT), Combat Camera Teams (CCT) med mere, og det var spændende og lærerigt at opleve "hele pakken".

Tyskerne er meget specialiserede, uanset niveau.
     En tysk TPT-fører er kaptajn og hele TPT-uddannelsen er meget anderledes end vores, da de både faldskærmsuddannes og sendes på det 4 uger lange tyske enkeltkæmper / Commando kursus. Man kan også godt møde f.eks. en CCT-fører som er kaptajn, men også kameramand.

Tyskerne havde forberedt et kompakt, men godt program.
     Vi tilbragte én dag med præsentationer af de forskellige specialer og arbejdsområder, og én dag med lidt mere praktisk hands-on, Static Displays osv.
     Alle i det danske KMP fik mange nye indtryk af vores tyske kolleger.
     Tyskerne gjorde meget for at vi danskere følte os velkommen, og nøjedes ikke bare med at forevise/undervise, men var også med til de sociale dele af turen, der blev klemt ind i programmet, som fx en guidet rundtur i Koblenz, herunder besøg på Schloss Ehrenbreitstein, og den sidste aftens middag på restaurant Weindorf.
     Både på det professionelle niveau, såvel som det kammeratlige, blev grundstenen til et nyt samarbejde på tværs af grænsen lagt de dage i uge 35.

Et spændende og lærerigt besøg, og en enhed som vi håber at kunne samarbejde med i fremtiden.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/5198-CIMIC--et-laererigt-besoeg-i-tyskland.htm.

Tweet