Fodfejl: Millioner tabt på udstyr

man. 26. mar. 2012Baggrund:
man. 26. mar. 2012: PMV M113 får endnu bedre minebeskyttelse
man. 26. mar. 2012: Forsvaret fik den første PMV i 1968
tors. 1. mar. 2012: Milliarder skal sikre mod vejsidebomber

Da Forsvaret byggede deres panserede mandskabsvogne om, så de bedre kunne tåle vejsidebomber, glemte de at tjekke højden inde i vognen. Nu kan hver fjerde soldat ikke sidde i dem.

Forsvaret har kludret med ombygningen af pansrede vogne til de danske soldater i Afghanistan. Mandskabsvognene skulle sikres mod de frygtede vejsidebomber med ekstra panser i bunden. Forsvaret glemte bare, at det ville koste centimeter af højden inde i vognene. Nu er flere end hver fjerde danske soldat pludselig for høj til at være i de vogne, der skulle beskytte dem.
     Fejlen er så graverende, at Forsvaret også selv er rystet.
     - Jeg synes, det er en skandale. Det må jeg sige. Og det gør jeg ud fra, at man burde have kendt de dimensioner der skulle til, da man ombyggede den her PMV - altså pansrede mandskabsvogne, siger Jesper K. Hansen, der er formand for Centralforeningen for Stampersonel.
     Også hos Hærens Konstabel- og Korporal Forening er man utilfredse med arbejdet
     - Det overgår min forstand, at man kan lave sådan en fejl. Alle kan lave fejl, men ikke fejl af den her kaliber. Det er simpelthen uden for enhver fatteevne, siger formand for Hærens Konstabel - og Korporal Forening, Flemming Vinther.
     Vejsidebomber har flere gange både i 2008 og 2009 brudt igennem bæltekøretøjernes bund og dræbt danske soldater. Derfor besluttede Folketinget i 2010, at bygge vognene om, så de blev udstyret med ekstra panserplader inden i vognene. Men det fylder så meget, at der ikke er nok plads til soldaterne:

De første vogne er i Afghanistan
     10 af vognene nåede at blive sendt til Afghanistan før fejlen blev opdaget og skal indsættes om kort tid. Nu må de kun benyttes af soldater som ikke er for høje.
     SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen kalder sagen for noget roderi.
     - Det er noget værre roderi, og det er jo ikke første gang, at der bliver rodet rundt med de her ting. Der er virkelig en opgave for den nye forsvarschef at tage fat på, så vi ikke skal opleve de her situationer.
     - Der skal være styr på materiellet og det var noget af det vi lagde meget vægt på i det seneste forlig og det var det forsvaret fik penge til, siger han.
     Det kommer til at koste Forsvaret fem millioner kroner at bygge de pansrede mandskabsvognene om. Hertil kommer, at de danske soldater må vente ekstra to måneder på at vognene er færdige.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4882-PMV-Pansret-Mandskabsvogn--fodfejl-millioner-tabt-paa-udstyr.htm.

Tweet