Dansk våbeneksport mangedoblet på få år

fre. 21. mar. 2014


Kilde m. grafik: DR.dk.


Mangedobling af eksport
  Hvis en dansk virksomhed ønsker at eksportere våben, skal eksporten godkendes af Justitsministeriet.
   I 2000 fik danske virksomheder tilladelse til at eksportere militært udstyr for 200 millioner kroner.
   I 2012 blev der givet tilladelse til eksport for 1,6 milliarder kroner.
   Tallene for eksporttilladelse svinger dog en del fra år til år. 2010 skiller sig for eksempel ud - her fik dansk forsvarsindustri en kontrakt på dele til fly til en milliard kroner oven i den øvrige produktion, hvilket fik det samlede årlige beløb til at stige kraftigt.


Danske forsvarsproducenter eksporterer årligt våben og militært udstyr for mellem halvanden og to milliarder kroner. Det er ganske fornuftigt mener Dansk Industri. Enhedslisten er kritisk.

Den danske forsvarsindustri fik i 2012 tilladelse til at eksportere våben og militært udstyr for 1,6 milliarder kroner. Dermed er dansk våbeneksport mangedoblet siden 2000. Eksporten har de seneste år stabiliseret sig og ligger nu på mellem 1,5 og to milliarder kroner årligt, stadig med en stigende tendens.
     Det viser nye tal fra Justitsministeriet og Erhvervsstyrelsen, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået.
     Mellem 75 og 80 procent af produktionen i den danske forsvarsindustri går til eksport. Derfor er Dansk Industri godt tilfredse med tallene fra 2012, der er de seneste offentliggjorte tal.

Stort potentiale for vækst
     - Hvis man ser på kurven, så er der ingen tvivl om, at der er en stigende trend fra 2000 og fremad, siger Frank Bill, der er sekretariatsleder i Forsvars- og Aerospaceindustrien under Dansk Industri.
     - Størrelsen af dansk industri er cirka en tredjedel af, hvad den burde være i forhold til landets størrelse, men på den anden side, har vi mange højt specialiserede virksomheder med meget stort potentiale, så vi mener sagtens, at væksten kan fortsætte, siger Frank Bill.

Ekspert: God grund til tilfredshed
     Siemon Wezeman er ledende forsker i våbeneksport ved det svenske fredsforskningsinstitut Stockholm International Peace Research Institute SIPRI. Han bekræfter billedet af, at det går godt for den danske forsvarsindustri:
     - Jeg kan sagtens forstå, hvorfor de er tilfredse i den danske forsvarsindustri. De klarer sig rigtig godt i et vigende marked, hvor regeringerne i de traditionelle markeder skærer ned for indkøb af militært udstyr, siger Siemon Wezeman.
     Danmark skiller sig ud ved at have så stor en eksportandel af den militære produktion. Typisk producerer forsvarsindustrien til hjemmemarkedet, men Danmark eksporterer mellem 75 og 80 procent af produktionen.

Små virksomheder kan konkurrere med de store
     Selvom danske virksomheder på området ofte er små, så er de i stand til at konkurrere med større virksomheder på det internationale marked, forklarer Siemon Wezeman:
     - De danske virksomheder klarer sig rigtig godt i forhold til at komme ind på de højteknologiske markeder. De danske virksomheder er typisk mindre virksomheder, der udvikler højt specialiserede nicheprodukter, og det meste går til sikre lande, siger han.
     Det danske eksportniveau ligger en anelse højere end tilsvarende mindre lande. Men især i forhold til større lande skiller den danske stigning i eksporten sig ud. Frankrig har en stor våbenindustri, men her er væksten fladet ud og på vej ned. Tyskland har stadig vækst, men den er også på vej ned.

EL: Danmark bør arbejde for nedrustning
     Enhedslisten er ikke tilfreds med den danske våbeneksport, selvom den tjener penge hjem og ifølge Simon Wezeman går til sikre lande.
     - Vi mener ikke, at Danmark bør leve af at producere våben og slet ikke til lande som Israel, der forbryder sig mod international lov eller Marokko med deres ulovlige besættelse af Vestsahara. I stedet bør Danmark arbejde for nedrustning, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.
     USA er langt den største aftager af danske forsvarsprodukter.
     Derudover sælger den danske forsvarsindustri langt overvejende til EU- og NATO-lande.
     I årene fra 2000 til 2012 har Danmark dog også eksporteret forsvarsudstyr til lande som Kirgisistan, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Saudi Arabien og senest Marokko.
     Derudover er der også fra andre lande eksporteret militært udstyr med danske delkomponenter til Israel.
     Tallene for eksporttilladelser i 2013 vil ifølge Justitsministeriet blive offentliggjort i maj.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4875-Industri--dansk-vaabeneksport-mangedoblet-paa-faa-aar.htm.

Tweet