Haubits: Tidsplan er skredet et halvt år


Den oprindelige tidsplan fra maj 2013. I dag: Skredet i tidsplanen tyder på, at FMT ikke kan bestemme sig. Forhandlingerne trækker ud.

tirs. 28. jan. 2014"Det minder mere om en meningsudveksling, hvorefter parterne går hver til sit. Der bliver groft sagt ikke aftalt noget på forhandlingsmøderne. "


Baggrund:
tors. 23. jan. 2014: BAE Systems haubits diskvalificeret
tors. 3. okt. 2013: Haubitser: Ny milepæl i anskaffelsen
man. 12. aug. 2013: Fire leverandører af artillerisystemer udvalgt
tirs. 21. maj 2013: Nye haubitser med ti års garanti

Vi må vente yderligere et halvt års tid. Kontrakten om de 9-21 nye haubitser til artilleriet bliver først underskrevet sidst på året. Måske. For forhandlingerne trækker ud.

Feltet af kandidater er gået fra fire til tre. Som vi skrev i torsdags, er BAE Systems og deres M109 haubitser ude af konkurrencen om Danmarks nye ildstøttesystem til en samlet værdi på et sted mellem en halv og en hel milliard kroner.
     Iflg. Forsvarets Materieltjeneste, FMT, skyldtes udelukkelsen, at "produktet ikke opfylder forsvarets mindstekrav". Punktum. Ingen uddybning.
     Eller sagt mere konkret: Når udbudsmaterialet kræver, at "det skal kunne klare en skudafstand på minimum 40 kilometer med en række udvalgte ammunitionstyper", så er det ikke godt nok kun at kunne nå ud på godt og vel 30 km, uanset om det er i al slags vejr.

Forhandlinger er i gang - meninger brydes
     De fire prækvalificerede kandidater afgav et indledende tilbud med udgangen af november 2013. Det har ledt til en proces med forhandlinger. Nu er der kun tre at forhandle med: Nexter med systemet CAESAR, Elbit Systems med systemet Atmos, og Samsung med K9 Thunder.
     Der er dog ikke tale om egentlige forhandlinger, men "mere en meningsudveksling", anfører FMT:
     - Selve forhandlingsprocessen, som man nu er i gang med, adskiller sig fra de forhandlinger, private virksomheder gennemfører. Det minder mere om en meningsudveksling, hvorefter parterne går hver til sit. Der bliver groft sagt ikke aftalt noget på forhandlingsmøderne.
     Forhåbningen hos materieltjenesten er, at forhandlingerne fører til bedre tilbud samt et forbedret udbudsmateriale.

Forhandlinger trækker ud
     Iflg. den oprindelige tidsplan fra maj 2013 skulle der være en tilbudsfase i andet halvår af 2013, og med tilbud i nov. 2013 er det delmål nået.
     Men allerede omkring nytårstid (ultimo 2013 / primo 2014) stod der "Evaluering" i kalenderen. Imidlertid er forhandlingerne aktuelt i gang. "Den efterfølgende fase er så den egentlige evaluering af tilbuddene."
     Med andre ord: Efter at have fået tilbuddene, røg en ud af konkurrencen. Skredet i tidsplanen tyder på, at FMT ikke kan bestemme sig om de tre sidste. Forhandlingerne trækker ud, og man forsøger at presse kandidaterne til bedre tilbud.

Aftale til nytår - måske
     Efter planen fra maj 2013 skal der underskrives en kontrakt medio 2014, dvs. ved sommertid. Meldingen i dag fra FMT er:
     - Det forventes, at der kan indgås kontrakt ultimo 2014.
     Bemærk det lille ord "forventes" ...

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4712-SKH-Selvkoerende-Haubits--haubits-tidsplan-er-skredet-et-halvt-aar.htm.

Tweet