Ukendt pris for aftale-brud

fre. 6. dec. 2013Baggrund:
fre. 6. dec. 2013: Archer: Norge trækker sig ud af aftalen
fre. 6. dec. 2013: Sverige: Vi fuldfører selv
fre. 6. dec. 2013: Archer-brud svækker nordisk samarbejde
man. 25. nov. 2013: Archer modtaget - efter lang ventetid
tors. 28. juni 2012: Fælles vision

At Norge i dag brød aftalen med Sverige om levering af 24 nye haubitser, kommer til at koste.

Ingen af haubitserne er endnu blevet leveret. Det skulle de have været senest ved årsskiftet.
     - Regeringen har konkluderet, at artillerisystemet Archer ikke vil opfylde Forsvarets behov indenfor den tid, vi har tilgængelig, derfor trækker vi os ud af kontrakten, siger forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemeddelelse.

Uklart hvor meget Norge taber
     - Der har været en lang proces mellem Forsvarets logistikorganisation og deres svenske modpart. Der har været en kravliste og et tidsprogram, som ikke blev opfyldt, selv om vi hele tiden havde håbet det skulle fungere, siger specialrådgiver Birgitte Frish fra det norske Forsvarsministerium, iflg. aftenposten.no.
     Forsvarsministeriet oplyser, at Norge ialt har brugt 550 mio. norske kroner på projektet, fordelt med 380 mio. på udvikling og 170 mio. på indkøb.
     - Hvad bliver det økonomiske tab for Norge grundet den brudte kontrakt?
     - Det ved vi stadig ikke. Det bliver en kontraktsag. Men vi har brugt penge på udvikling sammen med svenskerne, siger Frish.

Bygget på dumper-chassis
     Acher-artilleriet, som produceres af BAE Systems, skulle erstatte de mere end 40 år gamle M109-pjecer. Det består af en haubits monteret på et Volvo A30-chassis, som ofte benyttes på dumpere og skovbrugsmaskiner.
     De 24 nye haubitser skulle have været til Artilleribataljonen på Setermoen og på Rena. Skytset skulle erstatte den nuværende M-109.
     Dagens M109-system kan bruges frem til 2020, vurderer Forsvaret. Hvad der bliver alternativet til Archer-systemet, er foreløbig uklart.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4707-Norden--ukendt-pris-for-aftale-brud.htm.

Tweet