BAE Systems haubits diskvalificeret



tors. 23. jan. 2014



Baggrund:
tors. 3. okt. 2013: Haubitser: Ny milepæl i anskaffelsen
man. 12. aug. 2013: Fire leverandører af artillerisystemer udvalgt
tirs. 21. maj 2013: Nye haubitser med ti års garanti
tors. 16. maj 2013: Nye haubitser mangedobler ildkraft
man. 13. maj 2013: Artillerisystem sat i udbud
tirs. 18. sept. 2012: Det bliver franske haubitser

BAE Systems og deres M109 ildstøttesystem er blevet diskvalificeret i konkurrencen om at finde nye haubitser til den danske hær.

Det oplyser Forsvarets Materieltjeneste (FMT) til nytkampfly.dk her til eftermiddag. Websitet skrev tidl. på eftermiddagen, at deres M109 ikke lever op til det danske krav om at kunne skyde mindst 40 kilometer. Derfor har man valgt at se bortset fra kandidaten.
     Iflg. Nytkampflys kilder tilbød BAE Systems ildstøttesystemet M109A6 PIM til en særdeles fornuftig pris. Det er endvidere det system, som kan betjenes af færrest antal soldater.
     Imdlertid stod Forsvaret fast på kravet om en rækkevidde på 40 km. I udbudsmaterialet fra FMT står der: "... det skal kunne klare en skudafstand minimum 40 kilometer med en række udvalgte ammunitionstyper."
     Det fremgår af BAE Systems eget produktark for M109A6 PIM, at det kun kan klare en skudafstand på godt og vel 30 km. Da M109A6 PIM haubitserne ikke kunne klare dette kardinalpunkt (40 km), er man derfor ikke længere med. Også selv om f.eks. US Army kun kræver 28 km. skudafstand.

Tre kandidater tilbage
     Danmark planlægger at bruge omkring 1 mia. kroner på at anskaffe mellem ni og 21 ildstøttesystemer. Nu er der kun tre kandidater tilbage:
     - Franske Nexter Systems med CAESAR,
     - israelske Elbit Systems med Soltam Atmos og
     - koreanske Samsung Techwin med K9 Thunder
     FMT er lige nu ved at nærstudere tilbuddene.

K9 Thunder: Tunge bælter trækker ned
     De tre kandidater har også deres udfordringer med at leve op til kravene.
     K9 Thunder kører på bælter (ligesom M109A6), mens de to øvrige er bygget ovenpå traditionelle lastbiler. Bæltekøretøjerne er betydeligt tungere end hjulkøretøjerne. Derfor kan K9 ikke transporteres med et af Flyvevåbnets C-130 Hercules transportfly, hvilket CAESAR og Atmos kan.

Favoritten Nexter: Ikke MRSI
     Nexters CAESAR anses for favorit. Det kan imidlertid ikke ramme det samme mål med flere granater på samme tid. Det kunne M109A6 i øvrigt heller ikke.
     Denne skydeteknik kaldes Multiple Rounds Simultaneous Impact (MRSI). Med MRSI affyrer man tre eller flere granater lige efter hinanden i forskellige buer (krumbaner) frem mod målet. En flyver højt op og ned. En flyver midt i mellem og en flyver lavt. Det betyder, at de kan ramme det samme mål på samme tid.
     Danmark lagde i 2012 op til at købe Nexter som en government-to-government handel med den franske stat. Det har artilleriet.dk tidligere skrevet om. Det var imidlertid i strid med europæisk ret, så Frankrig afslog høfligt. Derfor deltager Nexter nu med et kommercielt government-to-company tilbud, skriver nytkampfly.dk.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4700-SKH-Selvkoerende-Haubits--bae-systems-haubits-diskvalificeret.htm.

Tweet