- Vi må have lidt pionerånd i det næste år

man. 6. jan. 2014"Der vil komme så mange opgaver eller udfordringer i den kommende tid, at de må og skal takles på lavest mulige niveau. Jeg kan ikke styre alt fra mit kontor, og det vil bare nedsætte angrebstempoet, hvis jeg skal involveres hver gang. "

Kilde: Hærens Sergentskole.Baggrund:
fre. 20. dec. 2013: Sergentskolen: Kort nyt
tors. 14. nov. 2013: Sergentuddannelse under forandring
tors. 22. aug. 2013: Ny skolestruktur præsenteret
tirs. 4. juni 2013: Her kan alle være med
tors. 16. maj 2013: Sønderborg på besøg i Varde
ons. 27. mar. 2013: Sergenter på SU: En uddannelse under forandring

Professionalisme, Initiativ og Respekt skal hjælpe sergentskolen til en god integration i Varde, understreger skolechefen i nytårsparolen.

Vi bringer her et (stort) uddrag af den nytårsparole, som oberstløjtnant Mads Rahbek, chef for Hærens Sergentskole, holdt idag:
     "Alle nytårstaler handler rigtigt meget om, hvad der er sket sidste år.
     Det kunne blive en lang historie, for der er sket meget ved HSGS i 2013.
     Vi har som en del af forliget udviklet og implementeret nye uddannelser på Afkortet GSU, GSU på SU, Akademiuddannelsen og de første tiltag til Officersbasisuddannelsen. Samtidig har vi udviklet meget på VUT uddannelserne, og ikke mindst på implementeringen af fjernundervisnings procedure og teknologi.
     Ved siden af det, så har vi uddannet mange dygtige elever på både GSU og VUT, samt håndteret korporals-uddannelserne.

Men det, som nok har overskygget de flestes hverdag, er udmeldingen 11. marts om at vi skulle flytte til Varde. Det har givet en masse usikkerhed og utryghed, for det har først været muligt at udmelde den kommende bemanding den 13. december, og det var endda kun en foreløbig udmelding. Nu er Hærens struktur godkendt sidste arbejdsdag inden jul, og nu kan organisationstilpasningen falde på plads.
     Den belastning har slidt på en stor del af personalet, og desuden er en del allerede rejst til andre jobs og tjenestesteder, således at opgaverne vokser for de resterende. Men alligevel er det lykkedes jer igennem hele perioden at opretholde et højt fagligt niveau og en vilje til udvikling i en sådan grad, at det er blevet bemærket uden for skolen og senest ved FC besøg. Den holdning og det engagement skal I have tak for.
     Det er det, som får os igennem de kommende udfordringer. Der har været bump på vejen og udfordringer eller belastninger, som er kommet ude fra, men ved at trække på alle kræfterne rundt omkring på hele skolen, er det indtil nu lykkedes at følge med.
     Der er flere, som har måttet løse meget anderledes opgaver end de plejer, men det har bare vist, at vi rummer flere ressourcer end vi lige er klar over.

Vi har været igennem en lang flad og opslidende etape i strid modvind siden 11. marts. Nu kommer der en kort men hård bjergetape frem til april, hvor vi flytter.
     Det kommer til at gå rigtigt stærkt, og kræver at vi alle tænker fremad og er opmærksomme. Fra maj og til efterårsferien kommer der en etape med mange omskiftninger og mange uforudsete udfordringer, men der bliver mere ro på, og vi får glæde af de nye faciliteter og muligheder.
     Jeg tror vi er ovre det værste, når vi sender de første hold hjem efter en gennemført uddannelse i Varde. Så fokus skal være frem til flytning i april, og dernæst på første hold i Varde frem til oktober.
     Vi bliver et hold1 i Varde, og vi er nødt til at tillægge os en "hold1 holdning" og tilgang til opgaverne. Alt det der virker, det er godt. Det der ikke virker, det fikser vi. Det nytter ikke at gå og mugge over at "det burde de andre have fikset før os". Vi må have lidt pionerånd i det næste år.

Der er tre emner jeg vil have at I holder fokus på i det næste år. Tre emner som jeg mener, kan få os igennem de opgaver som ligger foran os.
     Det første er Professionalisme. Jeg har simpelthen brug for, at I hver især fastholder jeres professionelle og faglige stolthed i opgaveløsningen inden for jeres område, uanset om det er i en deling, i staben, på værkstedet, depotet, kantinen eller på våbenkammeret. Jeg har brug for, at I trods de udfordringer der kommer, hele tiden er opmærksomme på, om vi gør det godt nok, eller om det kan gøres bedre på en anden måde. Rigtig mange af de rammer vi er vant til at arbejde inden for vil ændre sig, og vi skal finde nye måder at løse problemerne på.
     Vi lever af den kvalitet og den faglighed, som I besidder og som I formidler.
     Det andet er Initiativ. Der vil komme så mange opgaver eller udfordringer i den kommende tid, at de må og skal takles på lavest mulige niveau. Jeg kan ikke styre alt fra mit kontor, og det vil bare nedsætte angrebstempoet, hvis jeg skal involveres hver gang. Det her bliver lynhurtigt et angreb fra bevægelse, og der skal førerne på lavest mulige niveau tage initiativet og træffe beslutningerne, for at vi reagerer hurtigt nok. Derfor forventer jeg, at I hver især tager initiativet og om nødvendigt nogle beslutninger på stedet.
     Det kan så godt være, at jeg kommer og siger "det er ikke lige den vej vi vil, så noget skal ændres", men det må I leve med. Der kan være hensyn og forhold, som I ikke kendte, da I traf beslutningen. Det skal I ikke lade jer gå på af.
     Det er bare fremad igen. Jeg skal love at begrænse min lyst til at blande mig i alt, så meget det er mig muligt. Men tag nu initiativet, og løs problemerne på lavest mulige niveau.
     Det sidste er Respekt. Vi har allerede slidt en del på hinanden fra 11. marts og til nu, og der kommer flere belastninger, når afskedigelserne og genplaceringerne begynder at tegne sig tydeligere i blandt os. Vi skal vise respekt for hinanden, og de påvirkninger den enkelte er udsat for. Vi skal også i vores integration i Varde have respekt for vores egen historie, kultur og normer, så vi ikke glemmer hvem vi er, men vi skal på samme tid også have respekt for, at man I Varde måske har gjort tingene på en anden måde i lang tid, og skal have tid til at vænne sig til forandringerne.

Vi skal ikke bygge et fort i hjørnet af Varde Kaserne, vi skal indgå i en integrationsproces. Her skal I gå konstruktivt ind i samarbejdet, og finde løsninger som begge parter kan leve med på lang sigt. Det er kun en holdbar løsning hvis begge parter kan leve med resultatet. Vi skal ville dem, men uden at miste os selv.
     2014 bliver omvæltningernes år for HSGS, og vi kommer til at prioritere tiden, for at nå det vi skal. Hvis det I bruger tid på ikke dækkes ind under Professionalisme, Initiativ eller Respekt, så skal I kraftigt overveje, om I skal bruge flere kræfter på det.
     Jeg kommer til at forlange meget af jer alle i den kommende tid, men det er også min klare opfattelse, at I kan løse opgaven. Sammen kan vi ikke bare flytte skolen, men vi kan skabe en ny Sergentskole, som vil have et stærkt brand, være et attraktivt tjenestested, og som kan levere netop det produkt inden for befalingsmandsuddannelser, som Hæren får brug for i fremtiden."

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4677-HSGS---Haerens-Sergentskole----vi-maa-have-lidt-pioneraand-i-det-naeste-aar.htm.

Tweet