Et taktisk overblik

aug. 2013


Kilde: Forsvarsavisen.Baggrund:
tirs. 11. juni 2013: Flyveskolen hjælper med at uddanne FAC
fre. 31. maj 2013: Hæren opgraderer radioudstyr
tors. 21. mar. 2013: Bomber i sneen
ons. 28. nov. 2012: Samarbejde om drop
tors. 8. nov. 2012: Pilotens øjne i natten
man. 18. juni 2012: CAS: Close Air Support
tors. 9. febr. 2012: Fakta og FAC

Når en bombe bliver kastet tæt på egne tropper, foregår det med støtte fra en Forward Air Controller.

Jimmy Mogensen er Forward Air Controller (FAC) i Oksbøl, og han er med til at sikre at egne bomber ikke rammer danske og allierede soldater.
     - Som FAC er er jeg med til at støtte enheder på jorden, når de påkalder flystøtte. Det er enheder, der ligger tæt på fjendtlige tropper, og derfor spiller jeg som FAC'er en vigtig rolle i at sørge for, at vores egne enheder ikke bliver ramt, siger kaptajn Jimmy Mogensen.
     Som FAC'er skal man koordinere luftangreb med både fly, helikoptere og droner, og det kræver en særlig uddannelse, der begynder med en otte ugers uddannelse ved Flyvevåbnet. Bagefter følger et år ved 1. Ildstøtteafdeling i Oksbøl.

Øvelse gør mester
     Når Jimmy Mogensen ikke planlægger kommende aktiviteter eller rådgiver andre danske FAC ere, er han med til at gennemføre en række nationale øvelser.
     - En FAC skal holde status for at måtte gennemføre controls af fly og helikoptere, hvad end de kommer fra Polen, Danmark, eller et andet land. Det er præcis som med piloter, som også skal gennemføre diverse check rides for at opretholde status. For at opretholde denne status gennemføres der årligt flere øvelser, hvor Fighter Wing Skrydstrup støtter med F-16 fly, både i dagslys og i mørke, ligesom der også skydes skarpt to gange om året på Rømø, siger Jimmy Mogensen.

Skyder med skarpt
     Jimmy Mogensen deltager også i en række internationale øvelser med allierede tropper, hvor man både lærer af hinanden og øver samarbejde.
     - I september kører for eksempel øvelse Ramstein Rover i Tjekkiet over tre uger. Denne øvelse planlægges af NATO HQ AIR fra Ramstein luftbase i Tyskland og gennemføres med hjælp fra mange lande, som skal køre handlebane både med løs og skarp ammunition fem forskellige steder i Tjekkiet. I denne øvelse, der samtidig klargør det næste ISAF-hold til deres udsendelse, deltager minimum 15 forskellige NATO-lande, siger Jimmy Mogensen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4562-TACP---Tactical-Air-Control-Party--et-taktisk-overblik.htm.

Tweet