Fælles vision


- Vi indkøber et andet artillerisystem, og det er meget interessant at se det svenske og norske system, siger oberstløjtnant Claus Dixen Møller, Danmark. (Foto: Greta Sköld / Försvarsmakten.)

tors. 28. juni 2012"Takket være dette samarbejde får vi en mulighed for at lære af hinanden og fremfor alt øve sammen med større enheder"

Kilde: Försvarsmakten.Baggrund:
fre. 10. juni 2011: Sverige og Norge får snart Archer
tors. 20. aug. 2009: Sverige får 42 nye ARCHER-pjecer
fre. 15. maj 2009: Norge får nyt artilleri for knap to mia.
ons. 15. okt. 2008: Længe ventet pjece på besøg
man. 3. april 2006: Nord for Polarcirklen

To lande, men et artillerisystem. Det er visionen for artilleriet i Norge og Sverige. I løbet af ugen har samtlige nordiske artilleriinspektører været forsamlet hos Artilleriregiment A9 for at opdatere hinanden om den aktuelle situation.

En gang om året mødes artilleriinspektørerne i Norden. Denne gang var det Artilleriregiment A9 (Norge, red.) tur til at være vært ved mødet, og inspektørerne fik mulighed for selv at teste fremtidens system med at gruppere, skyde og køre den nye artilleripjece Archer.
     - Det er helt afgørende, at vi får disse møder for at kunne støtte og hjælpe hinanden, siger den norske artilleriinspektør Tor Öen.
     Det handler om at de nordiske lande, ikke blot Norge og Sverige, skal være bedre forberedte og synkroniserede indenfor international indsats. Et eksempel er evnen til at led fly mod mål på jorden, hvor der for øjeblikket foregår en uddannelse af Forward Air Controllere, FAC, i Norge med svenske instruktører, svenske fly og svenske elever.

Den nordiske paraply
     Indenfor rammerne af Nordefco-samarbejdet mødes inspektørerne og meddeler hinanden deres respektive status. Under den såkaldte nordiske paraply samles artilleriet i Norden og har møder samt fælles øvelser.
     - Takket være dette samarbejde får vi en mulighed for at lære af hinanden og fremfor alt øve sammen med større enheder, siger oberstløjtnant Claus Dixen Møller, artilleriinspektør fra Danmark.

At mødet hos A9 i Boden også bød på praksis blev set som meget positivt.
     - Vi indkøber det samme artillerisystem til Norge og jeg ser meget frem til at vi får vore leverancer; det er et et imponerende system, siger den norske artilleriinspektør Tor Öen.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4432-Norden--faelles-vision.htm.

Tweet