Hvad var ENIAC?

søn. 25. dec. 2011


Kilde: dantofa.com.


Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC) var den første elektroniske digitale computer, der blev afsluttet i 1946 for USA militær.

Den blev brugt til at beregne information til en række militære opgaver indtil 1955, da den blev pensioneret til fordel for andre, mere avancerede udstyr. ENIAC betragtes som en af de forfædre af den moderne personlige computer, og repræsenterer en enorm teknik og matematik realisering. Stykker af ENIAC kan ses på skærmen i forskellige museer over hele USA.

I 1943 tildelte den militære en kontrakt til John Mauchly og J. Presper Eckert fra University of Pennsylvania. De to var ansat til at opbygge en enhed, der kan anvendes til at beregne artilleri tabeller for militæret. Efter tre års arbejde, var det endelige produkt afsløret den 14. februar 1946. Selv om det oprindeligt var designet til at arbejde på artilleri borde, ENIAC's første store projekt var beregninger i forbindelse med udviklingen af brintbomben.

Den første iteration af ENIAC var en milevidt fra moderne computere. Det løb en decimal, snarere end en binær, system og tog 1.800 kvadratfod (167 kvadratmeter) af gulvplads med 42 separate paneler. Den intense varme, der genereres af ENIAC kræves det at blive kørt i et klima kontrollerede rum, og det vakuumrør ikke ret hyppigt. Det skulle være manuelt, når et program skulle køre, og det havde ingen gemt hukommelse. Input og output blev opnået gennem hulkort.

Selv om ENIAC kan synes primitiv til moderne computer-brugere, det var en betydelig præstation. Historien om de mennesker, der arbejdede på ENIAC viser også egalitære karakter computer engineering området. Kvinder arbejdede side om side med mænd, og var primært ansvarlig for den daglige drift af ENIAC. Kvinde programmører også udviklet forbedringer ENIAC, og blev hædret i 1997 af kvinder i Technology Hall of Fame. Under en æra, hvor mange kvinder kæmpede for lige positioner på arbejdspladsen, var hårdtarbejdende ENIAC besætningen en anomali.

Reformer og forbedringer fortsat skal foretages ENIAC, indtil det endelig blev pensioneret. Mange af disse reformer har spillet en rolle i udviklingen af senere computere, såsom intern hukommelse og brug af binær repræsentation i stedet for decimaler. Mens regnekraft på en moderne computer er indkapslet i en meget lille plads end rumstore ENIAC, den fortjener en vigtig plads i historien for den computer teknik, som det inspireret.

Direkte link til denne artikel: www.artilleriet.dk/artikel/4179-Historie--hvad-var-eniac.htm.

Tweet